Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Komoly lehetőségek rejlenek a bogyós gyümölcsök termesztésében

2022.05.25
13:29
2022.05.25
17:42
Forrás
Pannon RTV
Az újvidéki nemzetközi mezőgazdasági vásáron ma családi napot tartottak. Egy jegy áráért egy család, 14 éves kor alatti gyermekekkel megtekinthette a térség legjelentősebb agrárszemléjét.

A gazdák zöme az innovációk felől érdeklődött. A szakmai részben a hazai gyümölcstermesztés helyzetéről tanácskoztak a szakmabeliek.

Pannon RTV/Juhász Andrea

Annak ellenére, hogy jelenleg nincs elérhető pályázási lehetőség, a termelők, pénztárcájukhoz mérten fejlesztik a gazdaságukat és újítják fel a gépparkjukat – mondta a tiszakálmánfalvi Kiss Gyula.

„Az új technológiákat szeretem megfigyelni, számítógépes, digitális fejlesztések a legérdekesebbek, itt lehet nagyot fejlődni, és úgy gondolom, hogy az idei vásáron ezt mind-mind meg lehet találni.”

Pannon RTV/Juhász Andrea

A mezőgazdaság minden ágazatában robbanásszerű innováció tapasztalható, viszont a nyereség a piaci feltételek függvénye. A gyümölcstermesztés, bár jelenleg hullámvölgyben van az ágazat, a szövetkezéssel és a közös tárolással válhat versenyképessé – mondta Jelena Nestorov Bizony, a Vajdasági szövetkezési szövetség elnöke.

„A szövetkezéssel és az azon keresztül megalapított hűtőházzal a gazdálkodók kulcsproblémákat oldhatnak meg, ez pedig a helyes tárolás kérdése, valamint a termékek piacon való értékesítése a legjobb feltételek közepette. Ugyanez vonatkozik az innovatív technológiák alkalmazására, a korszerű gépek használatára és más tényezőkre.”

Pannon RTV/Juhász Andrea

Tavaly Szerbia 850 millió euró értékben szállított ki gyümölcsöt külföldre, ami az összes mezőgazdasági termékek kivitelének húsz százalékát jelenti. 2022 első negyedévében ez már elérte a 200 millió eurót. A legtöbb málnából és almából kerül a külföldi piacra. A jövőben a Magyarországgal való gyümölcs-kereskedelmet erősítenék – mondta Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke.

„Nagy előrelepéseket tettünk ebben a kérdésben, és reményeim szerint Magyarország, valamint Csehország is, mint európai tagállamok, a jövőben szerb gyümölcsexportőrök lesznek. Ez fontos a globalizáció és a megdrágult szállítási költségek miatt is, hiszen fontos a hozzánk közel álló piacokra betörnünk.”

Pannon RTV/Juhász Andrea

Szerbia gyümölcsexportját a bogyós gyümölcsben kell, hogy keresse, hiszen ezek iránt hatalmas az érdeklődés az uniós piacon. 2021-ben csak szederből 86 millió dollár értékben valósított meg kivitelt – mutatott rá Zoran Keserović egyetemi tanár.

„A becslések szerint nagyon rövid időn belül az első tíz kiviteli termék között szerepelni fog az áfonya is, amely a három-négy évvel ezelőtti 3,4 millió dollár kivitelről a 20 millió dolláros kivitelre nőtte ki magát, és bízom benne, hogy az idén túllépi a 30 milliót is.”

A szaktanácskozáson elhangzott, hogy az almatermésűek közül a körténél, a dióféléknél pedig a mogyorónál szükséges fejleszteni a technológiát és a kivitel javára fordítani az árucsere-forgalmat. A jövőben pedig a gazdákat teljesen új termesztési módok várják, amelyeket Olaszországban már alkalmaznak.

Újvidék
Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár
gyümölcs

Most

18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű