Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

A konyhakert is lehet szép

2021.07.27
09:31
2021.07.27
16:27
Forrás
Pannon RTV
A legszebb konyhakertek elnevezésű magyarországi program közösségi kategóriájában díjazták a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont Tangazdaságát is.

Az elismerést a múlt hét folyamán az intézmény tanára, Kőrösi Sóti Beáta vette át Biatorbágyon, aki tanulóival az organikus elvek alapján nevelt kerttel foglalkozik.

Idén harmadszor tüntették ki a magyarkanizsai Tangazdaságban elterülő nyitott tantermet, ami majdnem 650 négyzetméteren helyezkedik el.

A nyitott tanteremként szolgáló kert megannyi zöldségnek, fűszernövénynek és virágnak ad otthont. A tanulók itt elsősorban az organikus elveken alapuló kertészkedést, valamint a növénytársítást tanulhatják meg. A kertben különleges növények is felbukkannak. Kőrösi Sóti Beáta, tanár, Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa: „Ebben az évben például van egy pályázatunk, ami által három tájfajtának a magfogását végezzük. Utána a kertbarátoknak szétosztjuk ezeket a magokat továbbszaporításra. Megfigyeljük a növényeket, uborkánk van tájfajta, paprika alakú paradicsomunk és szegletes lednekünk, ami hasonló a borsóhoz, csak szegletes a magja, amit nálunk nem igazán használnak, de lehet, hogy a jövőnek ez lesz a növénye, mert szárazságtűrőbb, mint a borsó.”

Az elismerést az intézmény először 2017-ben vehette át, amikor az országos díjjal tüntették ki, 2019-ben pedig megerősítő díjban részesült - meséli Kőrösi Sóti Beáta: „Újra neveztünk 2020-ban, és mivel a középiskolák nagy része online oktatásban volt, ezért kevés nevező jelentkezett. A nevezettek között kiemelt szerepet kaptunk, és így országos díjra jelöltek bennünket, és ez nagyon jó érzés, különösen, hogy Vajdaságból csak mi voltunk jelen.”

A kert kínálata a jövőben még inkább bővülni fog, a következőkben az évelő növények telepítésére fektetik a hangsúlyt.

konyhakertészet
legszebb konyhakert
Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont
Magyarkanizsa
oklevél

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:25, Frissítve: 15:20

Csak a covid-betegeket fogadják a zöldkeresztben

Bezárt a szabadkai tüdőgondozó úgynevezett zöld része, a teljes épület a koronavírusos betegek kivizsgálására állt át. A döntést a rájuk nehezedő óriási nyomás indokolja, mint mondják, a személyzet már teherbírásának a határán van.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.