Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Kőolaj a szántóföldeken

2018-03-13
16:53
2018-03-13
20:18
Forrás
Pannon RTV
Frissen kiaknázott kőolaj okozott környezetszennyezést tegnap a Völgyeshez tartozó Bicskei út mentén. Az út melletti tanyák közötti szántóföldekre nagyobb mennyiségű kőolaj ömlött ki.

A Bicskei-úton lévő második és harmadik tanya közötti kúton technikai hiba történt, emiatt a nagy ütemben kiáramló kőolaj még a tartálykocsi megérkezése előtt telítette az oda kihelyezett műanyag kádakat, a kőolaj pedig a szántóföld barázdáiban kötött ki. Az esetet a negyedik tanyáról a gyermekeit óvodába és iskolába szállító Bicskei Zsolt fedezte fel, és azonnal dokumentálta is a történteket.

Bicskei Zsolt, Völgyes: „A mi utunkon első esetben történik ilyen mértékű környezetszennyezés, de van itt másféle környezetszennyezés is, például a mi tanyánkon kívül már gázkutak vannak, ott szellőztetik a vezetéket és 10-15 méter magasba szökken fel, amikor megnyitják a csapot, amiben 60 bár nyomás van.”

A környező tanyák lakói szerint figyelmetlenség és szervezetlenség áll az eset hátterében.
Már a Bicskei Péter udvarában álló japán akácfa törzséből is kőolaj folyik, de saját költségén vásárolt víztisztítóval kénytelen ihatóvá tenni fúrt kútjának kőolajjal szennyezett vizét is.
Bicskei Péter, Völgyes: „Nem jött idejében a ciszterna, itt körülbelül egy 24 óra alatt kifolyik 15 ezer liter. Körülbelül négyszer viszik el ezt.”

A tegnapi esetről a második tanyán élő Pejak Dejan, a Községi Képviselő-testület magyar mozgalmas képviselője azonnal értesítette a községi, a tartományi és a köztársasági illetékeseket is. „Minden létező intézményt értesítettem a község területén és a NIS-Gazprom vállalat irányába is, kijöttek mintát venni Bicskei Péter ivóvizes kútjából.”

Az oromi helyi közösséghez tartozó Völgyes polgárainak a nyersolaj kiaknázása nagyon sok gondot okoz. Nem csak a szántóföldek, hanem az utak is tönkre mennek.
Lékó Róbert, elnök, Orom HK: „Ez komoly gondot okoz az ott élő embereknek, de nemcsak azoknak, hanem azoknak is, akik a különböző utakat, legyen az aszfaltút vagy földes út, használják.”

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az olajkutaknak helyet adó parcellákon az elvetett
haszonnövényeknek alig 40 százaléka érik be.

Völgyes
kőolaj

Most

Népszerű

Megnyílt az idei Winterfest

Kézműves és iparművészeti termékekkel, gasztronómiai finomságokkal várja látogatóit a szabadkai Winterfest, amely szerda este nyílt meg a város központjában.