Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Kór terjed a szőlősökben

2019-10-18
13:17
A szőlő aranyszínű sárgulásának tüneteit észlelték több ültetvényben – hívták fel a figyelmet a Mezőgazdasági Szaktanácsadó Szolgálatban.

A kór terjedése hatalmas gazdasági károkkal jár, végső esetben az ültetvényt fel kell számolni. A betegséget egy fitoplazma vírus okozza és az első, szemmel látható tünetek a levelek színelváltozása, valamint pödrődése. A fekete szőlőknél a levelek sötétlilára színeződnek, míg a fehér fajtáknál arany színhatást keltenek. A vírust az amerikai szőlőkabóca terjeszti, ezért nélkülözhetetlen az ellene való körültekintő védekezés. A szakemberek azt javasolják, hogy a gazdák csak tanúsítvánnyal ellátott venyigét telepítsenek az ültetvénybe, valamint a gyomtalanítást és az elhanyagolt ültetvények megsemmisítését is nagyobb mértékkel végezzék.

szőlő
kor
fitoplazma

Most

21:45, Frissítve: 21:56

Kokainon motorozott

Két és fél kilogramm kokaint találtak egy Pécs határában balesetet szenvedő motoros hátizsákjában - közölte a magyar rendőrség.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.