Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Korai szüret és kevesebb szőlő várható

2022.08.05
21:02
2022.08.06
07:40
Forrás
Pannon RTV
Korábban kell leszüretelni a szőlőt a bácskossuthfalvi ültetvényeken - mondják termelők. A csapadékhiány miatt kevesebb szőlőtermés ígérkezik, a gazdák azonban bizakodnak, hogy a minőségre nem lesz kihatással az aszály.

Télen nem volt fagykár a bácskossuthfalvi szőlősökben. Tavasszal szépen indultak a tőkék és még júniusban is jól fejlődtek. Viszont az elmúlt három hónapban nem esett jelentős mennyiségű csapadék a településen, így a gazdák a vártnál rosszabb termésre számítanak.

Gulyás László szőlőskertjében 1200 szőlőtőke, kékfrankos, rajnai rizling található. Idén a betegségek nem voltak jelen a szőlőben, de emlékezete szerint tíz éve nem volt ilyen aszályos időjárás, mint idén. Ez a szőlő mennyiségére és a szemek nagyságára is kihat - mondja a termelő: „Aránylag jó állapotban van, de amit itt látunk, az elég szomorú. Nem ilyen szokott lenni júliusban, augusztusban a szőlő. Egészen mások voltak a fürtök is, mások voltak a bogyók, több lével. A nagy szárazság súlyos nyomokat hagy a termésen. Lassan már készülünk a szürethez, egy jó hónap, másfél hónap múlva várható a szüret, le kell szedni a szőlőt, akármilyen kis mennyiségű termés várható.”

Fábrik Attila szőlősében Zweigelt és cserszegi fűszeres fajtákat termeszt, melyeknek a kötözése zajlik éppen.

A szőlő nagyon szárazságtűrő növény, általában nincs szükség a locsolására, de az idei aszályt nehezen tűrte: „A fürtszám az megvan, csak a bogyók nagyon kicsik és a mennyiség biztosan kisebb lesz. A locsolás segített rajtunk körbe a szélén. Amit meg tudtunk öntözni, az úgy látom, hogy nagyon szép lesz, de a közepe majd visszahúzza kicsit a mennyiséget sajnos.”

Annak ellenére, hogy kevesebb termés várható a szőlőkből, a gazdák remélik, hogy idén is minőségi bort tudnak majd előállítani.

Fábrik Attila
szőlő
Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete
aszálykár
aszály

Most

15:53, Frissítve: 17:28

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.