Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Kötelező lesz a pénztárgép a piacokon

2021.10.24
12:32
2021.10.24
18:53
Forrás
Pannon RTV
A döntés egyelőre megosztja az eladókat, a szerb kormány azonban még korábban bejelentette, 200 eurónak megfelelő összeggel támogatják a kereskedőket, amiből meg tudják vásárolni a pénztárgépet.

Kötelező lesz a pénztárgép a piacokon jövőre Szerbiában. Az új fiskalizációs törvény értelmében, amely 2022. január 1-én lép hatályba, a piaci eladóknak kötelező lesz pénztárgéppel rendelkezniük. Az átmeneti időszak november 1-től jövő év április 30-ig tart, ami azt jelenti, hogy május 1-től minden eladónak fiskális számlát kell adnia. A Szerbiai Piacok Egyesületéből elmondták, még mindig nem tisztázott, hogy hogyan néz majd ki mindez a gyakorlatban, ennek ellenére meggyőződésük, hogy lesz elég idő, hogy segítsenek az eladóknak. Ehhez hétfőn kezdődik a 100+100 eurós állami támogatás kifizetése Szerbiában - mondta Siniša Mali szerb pénzügyminiszter. Az állam minden elárusítóhelyet és minden új pénztérgépet 100-100 euróval támogat. Sőt, azok a kereskedők, akik most lépnek be Szerbia adórendszerébe, 20 százalékkal még nagyobb támogatást kaphatnak. Az új fiskális rendszerre való átállásra a szerb vállalatok október 15-től január végéig regisztrálhatnak az Adóhatóság honlapján, a purs.gov.rs oldalon.

Siniša Mali: „Az új rendszer rugalmasabb, ugyanis alkalmazzuk az új technológiákat. Pénztárgépként használhatjuk a mobiltelefonokat, tableteket, tehát tartjuk a lépést a korral. Másik szempontból az új rendszer lehetővé teszi majd a jobb és hatékonyabb harcot a szürke gazdaság ellen. Ez pedig gazdaságunknak óriási haszon. A szürke gazdaság elleni harcunk csökkenti a tisztességtelen versenyt azokkal szemben, akik betartják a szerb törvényeket, ami pedig hatalmas előny számukra. Ha pedig megnézzük az apró költségeket, nincs többet tartalék kontroll szalag. Nem lesz szükség évente szervizre. GPRS-előfizetés sem lesz többet. A Szerbiai Gazdasági Kamara felmérése szerint 10 millió euró lesz a teljes szerb gazdaság megtakarítása ezekkel az apró kiadásokkal, ami a pénztárgépeket illeti. Az új pénztárgépek bevezetésének költségét teljes egészében az állam pénzeli.”

pénztárgép
piac

Most

20:37

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű