Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Közepes napraforgótermést várnak idén a vajdasági gazdák

2020.07.30
12:34
2020.07.30
16:25
Forrás
Pannon RTV
A termelők azt mondják, kedvezőtlen volt a tavaszi időjárás és a kora nyári hideg idő is megviselte a növényeket. A napraforgó szára alacsony, így a fejek mérete sem ideális.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Idén az időjárás nem igazán kedvezett a napraforgó számára. Az, hogy mekkora lesz termés, majd csak az aratás után derül ki. A gazdák elmondták, hogy negyven dináros felvásárlási árral lennének elégedettek.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A csantavéri gazdák is közepes termést várnak. A tavaszi szárazságot a hideg időjárás követte, ami megviselte a növényeket - mondta Balog Zsolt, termelő. „Május végén, június elején kezdett jönni a csapadék, de itt már teljes mértékben nem tudta behozni a napraforgó azt a lemaradást, amit a hideg időjárás okozott neki. Terméskilátást még nem tudok mondani. Egy közepes termést, mondjuk három tonna/hektárral számolunk, és ha jobb lesz, akkor örülünk neki.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Toldi László sem kifejezetten elégedett a napraforgótermésével. „Az időjárás nem kedvezett neki, mivel száraz volt a tavasz, alacsony a száruk, ez nagyon ki fog hatni a termésre. Alacsony szárnál nem lesznek töltöttek a fejek. Az árral egy gazda, a termelő sosem elégedett.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A tavaszi változékony idő Lality József napraforgóföldjét sem kímélte. A Csantavéri Termelők Klubjának elnöke úgy véli, hogy a kora nyári esőzés egy kicsit javított a helyzeten. „Hogy mennyi fog teremni, azt majd akkor tudjuk meg, amikor learatjuk, csak akkor fogjuk meglátni. Szerintem 17-18 mázsa kellene, hogy legyen, ahogy kinéznek jelenleg. A felvásárlási ár negyven dinár, ha lenne, akkor ezzel a terméssel meg lennénk elégedve, akkor egy kicsit jutna, meg maradna is.”

A napraforgó felvásárlási ára tavaly Vajdaságban 31 dinár körül alakult, a gazdák idén ennél mindenképpen magasabb árat szeretnének.

napraforgó
gazda
Csantavér
Csantavéri Termelők Klubja
termés
ár
hozam
időjárás
Balog Zsolt
Toldi László
Lality József

Most

Népszerű