Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A lehető legkisebb mértékű legyen a gáz- és áramdrágulás

2023.01.31
21:19
2023.01.31
21:45
Forrás
Szerbiai RTV
A lehető legkisebb mértékű legyen a gáz- és áramdrágulás - ezt kívánják elérni - jelentette ki a szerb bányászati ​​és energiaügyi miniszter a Szerbiai RTV esti műsorában.

Dubravka Đedović kiemelte, a gazdaságot meg akarják védeni, hogy minél versenyképesebb legyen, a háztartások esetében pedig szeretnék kibővíteni a kedvezményezettek körét.
Emlékeztetett, január elsején emelkedett az áram és a gáz ára. Az esetleges további emelések kapcsán azt mondta, azon dolgoznak, hogy minél kevesebbszer legyen drágulás, és az minél kisebb mértékű legyen.
Rámutatott, hogy a régióban a legolcsóbb a gáz a többi országhoz képest, példának Észak-Macedóniát hozta fel, ahol a gáz ára többszöröse a szerbiainak.
Az a fontos, hogy stabil legyen az előállítás, és az energetikai rendszer egyre inkább függetlenné váljon, hogy a működtetése megfelelő, hatékony és kielégítő legyen, a lehetséges emelésekkel szemben is helyt álljon.


A veszélyeztetett fogyasztók számát 61-ről 191 ezerre növelnék az új szabályozással, és már januárban elég sokan jelentkeztek.

Az adatok alapján decemberben 1 millió 400 ezer háztartásnak sikerült engedményt kapnia a takarékoskodásnak köszönhetően.
Ha valaki mondjuk 33 százalékkal kevesebbet fogyasztott a tavalyi év ugyanazon hónapjához képest, akkor 1.172 dinárt spórolt.
Tudatosabb fogyasztásra van szükség, mert ha az egyén észszerűbben áll hozzá, akkor az egész társadalom felelősebbé válhat - szögezte le a miniszter.
Az a lényeg, hogy elegendő szén áll a rendelkezésünkre, hogy a rendszer függetlenségét biztosítsuk és folyamatos legyen az áramellátás.
A bányáink tőkét és energiaforrást jelentenek, de kiaknázásuk egyben veszély is a környezetre nézve, azonban meg kell találni az egyensúlyt, hasznot kell húzni az erőforrásokból, Szerbia pedig mindig az emberek érdekében fog cselekedni - tette hozzá a tárcavezető.

 

áram
gáz
drágulás
Dubravka Đedović

Most

17:29, Frissítve: 17:37

Tapasztalatszerző körúton

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.
16:37, Frissítve: 18:02

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.