Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Lehetőségekről, megoldandó problémákról a bácsgyulafalvi gazdákkal

2023.03.22
10:45
2023.03.22
17:16
Forrás
Pannon RTV
Az e-Agrar portál működéséről, a mezőgazdasági támogatási lehetőségekről tájékoztatta a bácsgyulafalvi és környékbeli termelőket a vajdasági magyar szakpolitikum és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége. A gazdák a problémáikat is elmondhatták.

Az e-Agrár egy olyan platform, amelyben a gazdaságok változásának bejegyzésére, adatainak tárolására, különböző támogatási formák igénylésére lesz lehetőség. Kétféle belépési mód lehetséges az e-Agrár rendszerbe. A mobiltelefonos alkalmazás esetében, igényelni kell egy azonosítószámot az állami kincstártól a postán vagy a Mezőgazdasági Szakszolgálatnál. Akik pedig inkább számítógépükön keresztül intéznék gazdaságuk ügyeit, a rendőrségen elektronikus aláírást kell kérniük, amit a személyi igazolványuk csipjében tárol majd a rendszer. Mindebben Turza Szabolcs falugazdász segít a bácsgyulafalvi és környékbeli termelőknek.

„Nagyon fontos, hogy minden gazda részletesen, pontról pontra végignézze, hogy mely parcellák szerepelnek nála, hogy az a valós képet mutatja-e, illetve a különféle adatok, mint a személyi szám, lakcím pontosak-e.”

Aki nem újítja meg a gazdaságát, passzív státuszba kerül és nem igényelhet semmiféle támogatást.
Bálint Valéria agrármérnök évek óta biotermesztéssel foglalkozik Bácsgyulafalván. Most ismerkedik az új, e-Agrár rendszerrel.

„Nem annyira igazán találom föl magam, de van egy biotermelési csoportunk, ahol mindenki csinál valamit és egymást megtanítjuk, és a Szabolcs is besegít nekünk. Ha akarjuk, ha nem, ez a jövő, így kell dolgoznunk.”

A most folyamatban lévő lakossági fórumok rendkívül fontosak, emelte ki Újhelyi Ákos, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja.

„Itt a gazdák el tudják mondani, hogy mik azok a problémák, amelyekkel napi szinten szembesülnek, és hogy mit várnak el tőlünk, hogy hogy tudunk nekik segíteni. Az ő kéréseiket tudjuk tolmácsolni a végrehajtó szervek felé, vagy a parlamentbe, vagy pedig a mezőgazdasági bizottságba, ugyanis az elmúlt időszakban is az volt a jellemző, hogy ezeknek a lakossági fórumoknak köszönhetően tudtunk reagálni olyan dolgokra, amelyek a gazdák számára fontosak.”

A Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap múlt héten kiírt hitelpályázatairól Molnár Viktor, az alap igazgatója beszélt. A legtöbb kölcsön esetében 4,5 millió dinár a maximálisan igényelhető összeg. Molnár Viktor kiemelte: „12 különböző típusú kölcsön van, ahol lehet befektetéseket eszközölni, illetve pályázni, majd realizálni. Azt a fontos dolgot szeretném kiemelni, hogy a legtöbb kölcsönvonal megtalálható a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságon is, mint pályázat, illetve költség visszatérítési lehetőség.”

Tehát amennyiben valaki akár mind a két helyre egyszerre pályázik, és a mezőgazdasági titkárságon nyertes lesz, akkor a legtöbb esetben 60, 70, de akár 90 százalékos költség visszatérítést is tud nyerni, magyarázta Molnár Viktor. Egyebek közt tenyészállatokra, fóliasátrakra, kapcsolható eszközökre és sok minden másra is kiírtak pályázatot.

mezőgazdaság
Újhelyi Ákos
Molnár Viktor
e-Agrar

Most

08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű