Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Lezárták Szabadkán a Pátria szállónál lévő útkereszteződést

2022.08.15
16:50
2022.08.15
17:07
Forrás
Pannon RTV
Újabb útlezárás van Szabadkán, és várható az egész nap folyamán a gazdák elmondása szerint. Amennyiben időközben kedvező döntést hoznak az illetékesek, akkor felhagynak az útlezárással. Egyébként útlezárások vannak több városban és településen is.

A gazdák kilenc órakor tartottak sajtótájékoztatót. Elmondták, ha ma nem születik döntés Belgrádban, továbbra is itt maradnak, de minden bizonnyal a városon kívül parkolják majd traktoraikat.

10 óra körül a Pátria szálló felé tartottak a Strossmayer utcáról, és a hotelnél lezárták az utat.

Mintegy százan vannak Szabadkán a tüntető traktorosok.

Pannon RTV

A Szabadka környéki mezőgazdasági termelők tiltakozásuk hatodik napján 10 órakor lezárták a Pátria szálló előtti útkereszteződést másfél órára. Képviselőjük elmondta, hogy egészen este 8 óráig folytatják a blokádot, minden másfél óra után fél óráig fogják átengedni a járműveket az említett útkereszteződésen. Amennyiben időközben kedvező döntést hoznak az illetékesek, akkor felhagynak az útlezárással. Addig a rendőrség segíti a közlekedést, más útirány felé irányítva a járműveket.

A tiltakozás hatodik napján sok gazda csatlakozott a tüntetéshez, többek között Csantavérről, Hajdújárásról és Nagyfényről is. A városközpontban veszteglő traktorok száma így mintegy százra növekedett.

Toldi László, termelő, Csantavér: „Ha nem születik döntés ma, továbbra is kint maradunk az utakon, próbálunk valamit elérni. Nagyon reméljük, hogy sikerülni fog. Megpróbálunk valamit, szóval nagyon nehéz helyzetben vagyunk.”

A gazdák a várostól azt kérték, hogy alakítson válságstábot az aszály felbecsülésére.

Marinko Kujundžić, a tüntetés vezetőjének helyettese: „A mi álláspontunk, hogy a városnak, mivel már hatodik napja vagyunk itt, és nincs előrelépés, semmilyen segítségünk nincs a várostól, tehát hogy a város alakítson válságstábot a kár felbecsülésére. Utána hívjon össze egy ülést, és tájékoztassák az illetékes minisztériumot az aszályhelyzetről, hogy természeti katasztrófává nyilváníthassa az aszályt.”

A kellemetlenségek ellenére a polgárok nem türelmetlenkedtek az útlezárás miatt, és a megkérdezettek támogatásukról biztosították a gazdákat.

Muhi Melinda, Szabadka: „A munkahelyemre sietnék, úgyhogy igen, részben zavar, de most jöttem haza nyaralásról, úgyhogy nem néztem utána, mi történik a városban. Szóval részben az én hibám is. Úgyhogy nemcsak a gazdákat kell hibáztatni, hanem nézzünk utána mi történik a városban.”

„Hát persze, hogy zavar, de ők a saját érdekeikért harcolnak.”

A mai újvidéki és belgrádi egyeztetésektől függ, hogy a termelők folytatják-e Szabadkán az útlezárásokat. Ha lesz valami előrelépés, akkor a tervek szerint kivonulnak a városközpontból és más helyeken folytatják a tiltakozást, amíg el nem érik céljaikat.

Pannon RTV

Folytatódik a gazdatüntetés Újvidéken, Zomborban és Dél-Bánátban is. Jelenleg is zajlanak a megbeszélések Belgrádban Ana Brnabić szerb kormányfővel, amelyen egyébként a kereskedelmi láncok képviselői és az étolajgyárosok is részt vesznek, ahogyan a kereskedelmi kamara vezetői is.

A traktorosok lezárták a Pancsovából Belgrádba vezető mindkét utat. A Szerbiai RTV-nek elmondták, várják a fővárosi egyeztetések végét, akkor döntenek a továbbiakról.

útlezárás
Szabadka
traktor
tüntetés

Most

19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.