Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ma dönt az új támogatási csomagról a kormány

2020.07.30
11:05
2020.08.15
17:34
Forrás
Pannon RTV
Dönt a szerb kormány a gazdasági intézkedések második támogatási csomagjának elfogadásáról – jelentette be ma Siniša Mali pénzügyminiszter.

A javaslat elfogadását követően a kis- és középvállalkozók kétszeri alkalommal részesülhetnek támogatásban, azaz a szerb állam két hónapig fogja fedezni a minimálbér 60 százalékát. A támogatás célja, hogy a gazdaság azon részei, amelyeket a leginkább érintett a járványügyi helyzet, továbbra is működni tudjanak.

Pixabay/ongchinonn

Baranyi Károly öt munkást foglalkoztat újvidéki vendéglőjében. Elmondása szerint a járványhelyzet elején vendégei szinte egyáltalán nem voltak, ezért három hétre be is zárta az éttermet. Azt, hogy nem került véglegesen lakat a vendéglőjére az állam közbenjárásának köszönheti. A szerb állam három hónapon át fedezte a teljes minimálbért.

Baranyi Károly újvidéki vendéglőtulajdonos: „Én nem bírtam. Kell a munkásoknak kapniuk valamit. Fizettem a szabadságot is, de ha ezt nem kaptuk volna meg, teljesen tönkrementem volna. Így is mínuszban vagyok, az elején még volt annyi pénz, hogy lefedjem a kiadásokat. Utána kaptuk ezt a 30 ezer dinárt, és most jobban lélegzünk.”

Pannon RTV/illusztráció

Az újvidéki vendéglős szerint a helyzet némileg javult a nyári hónapokban és valamennyi bevételre szert tud tenni, de az még mindig nem elég ahhoz, hogy hosszú távon tudja működtetni éttermét. Jelenleg problémát okoz a nyitvatartási idő korlátozása is, illetve, az is hogy nem lehet ünnepségeket, összejöveteleket szervezni a vendéglőben.

„Én nem bírom ezzel a forgalommal fedezni a fizetéseket. Nem lehetséges. Sok a kiadás.”

Illusztráció: Pixabay/emirkrasnic

Dobranić Aranka közgazdász szerint a gazdasági támogatási csomagok óriási mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a kis- és középvállalkozások át tudják vészelni a járványhelyzet okozta károkat: „A minimálbért az előző három hónapban ki tudták fizetni és az emberek megkaphatták a fizetésüket annak ellenére, hogy például egy fodrász vagy egy kávézó nem tudott fogadni vendégeket. Ebből kifolyólag nem tudott bevételhez jutni. A gazdasági vállalkozások közötti pénzfolyamat nagyon lelassult.”

illusztráció, pixabay/mhouge

A mostani támogatási csomag összértéke mintegy 66 milliárd dinárt tesz ki. Az állam a kis- és középvállalkozóknak kétszeri alkalommal fedezi a minimálbér 60 százalékát, valamint egy hónappal elhalasztják az adók és a járulékok megfizettetését.

Siniša Mali pénzügyminiszter a Pink televíziónak nyilatkozva elmondta: könnyítettek is az igénylési folyamaton: „Minden jogi személy, illetve minden munkás, aki a júliusi hónapban kihasználta a segítséget, azaz megkapta a minimálbért, nekik nem kell újra bejelentkezniük. Ők tehát automatikusan meg fogják kapni a minimálbér 60 százalékát augusztusban és szeptemberben is.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A támogatást a július 20-ig alapított vállalkozások is igényelhetik – mondta el Siniša Mali. Feltételként tűzték ki azt, hogy a támogatottak a támogatás lejártáig nem bocsáthatnak el munkásokat.

támogatási csomag
gazdasági csomag
Szerbia
kormány
vendéglő
Baranyi Károly
Dobranić Aranka

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.