Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Magbörze cserebere és vásár

2023.03.04
14:04
2023.03.04
20:18
Forrás
Pannon RTV
Másodszor szervezték meg a Magbörze csereberéjét és vásárát Magyarkanizsán, a Cnesa előcsarnokában. Őshonos zöldségeket, gabonamagvakat, cserjéket állítottak ki, és az érdeklődők a csírázásról is kaphattak információt.

Olyan magvakat, illetve szaporítómagokat állítottak ki, amelyek nem hibridek, és jól tűrik az időjárási viszontagságokat. Ilyenek például a szivacstök, a banántök, a vörös vagy fehér mustár, valamint a földi mandula magjai. Ezeket mind a helyi tangazdaság kertjében nevelték.

Kőrösi Sóti Beáta, szaktanár, Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa: „Mi azokat a magvakat hoztunk, amiket a mi 650 négyzetméteres biokertészetünkben termesztünk, növénytársítva. Hiszen minden évben kapunk a génbankból apró kis tasakokban néhány szem magot, és ezt felszaporítjuk.”

Különféle cserjék, palánták, virágok is voltak a börzén. Emellett többféle ízesítésben volt kapható szárított paradicsom és bio tönkölybúzából készült ételek, lisztek.

Kecskés Mónika, Magyarkanizsa: „Ez egy őshonos búzafajta, mely nem igényel műtrágyázást, mi biotermesztésben alkalmazzuk évek óta, és minden termékünk biominősítésű.”

A kiállításon előadást tartottak a csírákról, és arról, hogy hogyan lehet ezeket a táplálkozásunkba beilleszteni.

Szabó István, agrármérnök, Magyarország: „A csíra önmagában egy bezárt, alvó mag, amit felébresztünk, minden pozitív élettani sajátosságával. Azért fontos a csíra, mert amilyen jó lehet, olyan rossz is. Hiszen, ha azokat a vegyszereket, kórokozókat, azoknak az anyagcsere termékeit, toxinjait nem szedjük le róla, akkor azokkal magunknak is kárt fogunk okozni.”

A magbörzét másodszor szervezték meg. Célja, hogy a termelők újra az őshonos és tájfajta magokat használják.

Randovics Lejla, szervező, Magyarkanizsa: „A cél az tavaly is és most is az, hogy serkentsük kertészkedésre a kedvet. Ehhez viszont a jó fajta, régi magokra van szükség, amelyek nem igényesek, biztosan teremnek, jó beltartalmuk van, és hogy ezekhez mindenki hozzá tudjon jutni.”

Magyarkanizsán már többen csatlakoztak az ökokert mozgalomhoz, de a szervezők szeretnék tovább növelni a biogazdálkodók számát.

magbörze
Cnesa
Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény
Magyarkanizsa

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.