Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Juhász Géza

Magyar napot tartottak az újvidéki Mezőgazdasági Kiállításon

2023.05.23
17:58
2023.05.24
09:57
Forrás
Pannon RTV
Az eseményt szakmai konferencia kísérte, amelynek témája az agrárdigitalizáció volt.

Idén a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. szervezésében 26 magyarországi vállalat vett részt az újvidéki Mezőgazdasági Kiállításon. A cél, a cégek bemutatkozása a szerbiai piacon, valamint új kapcsolatok kialakítása. Samu Rózsa, Csányi pincészet, Magyarország: „A magyarországi piacon szinte mindenhol jelen vagyunk üzletekben, gasztronómiai vonalon is. Sokat jelent a határközeliség. Ez egy komoly jelentőség, hogy ezen a vásáron megmutatkozhatunk, mivel Szerbiában szeretnénk értékesíteni a borainkat.”

Vajdasági gazdák, termelők és vállalkozók is jelen vannak a vásáron. A Prosperitati Alapítvány standján kilenc kistermelő mutatkozott be termékeivel. Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „Mi most kerekítettük le a fejlesztési ciklust, mi arra összpontosítunk, hogy minden egyes szerződés, amelyet aláírtunk és amely következtében nincs olyan jóváhagyott projekt, amelyre forrást kell biztosítani, hogy ezek a projektek megvalósuljanak, hogy a korábban aláírt szerződések is teljesüljenek.”

Az esemény részeként szakmai konferenciákat is szerveznek. Ezeken az eseményeken lehetőség nyílik a szakmai kapcsolatok fejlesztésére, a kapcsolatteremtés megkönnyítésére. Csáki Mihály, újvidéki irodavezető, Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.: „Magyarországról a legújabb technológiákat hozzák az előadók, úgy a mezőgazdaságban, mint az élelmiszeriparban. Néhány komoly drónos cég van nálunk, habár nálunk még törvény nem szabályozza a drónok használatát de úgy látszik, hogy már anélkül is itt is alkalmazásban van.”

Tartományi szinten 3 alappillér segíti a digitalizációt és az agrártechnológia fejlődését, mégpedig az eszközfejlesztésre szánt támogatás, az AgroSens applikáció, valamint az oktatási intézményeknek kiírt lehetőségek - hangsúlyozta Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes. „Az oktatási intézmények, az egyetemek számára kiírt lehetőség, ezek olyan kutatás fejlesztési projektek támogatása, ami már idén második évben hajtott végre a tartományi kormány és azok pont ilyen projektek kifejlesztése, eszközfejlesztés, laborfejlesztés ami ezt a digitalizációt és agrotechnikai fejlődést előirányozza.”

Az üzleti találkozó a felek közötti tárgyalásokkal zárult, amelyeken összesen 36 magyarországi és 27 szerbiai cég vett részt.

mezőgazdasági kiállítás

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű