Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Magyar-szerb-osztrák gazdasági fórumot tartottak Szabadkán

2022.12.08
15:04
2022.12.08
16:26
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 70 magyarországi és vajdasági vállalkozó vett részt a Városháza dísztermében megtartott eseményen.

Kapcsolatépítés céljával érkezett a tanácskozásra az egyik szabadkai IT vállalat társtulajdonosa, Koza Andor. Több más jelenlévő vajdasági cég képviselőjéhez hasonlóan a német, illetve az osztrák piac iránt is érdeklődnek.

Koza Andor, vállalkozó: "A szolgáltatásaimat szeretném bemutatni valamint az okos-otthon termékünket, ezt próbáljuk most piacra tenni a német területen, úgy hogy egy jó lehetőség kínálkozik itt, hogy mosta a gazdaság szereplőivel találkozunk."

Az osztrák piac aktualitásai és a vállalkozási környezet sajátosságairól tartott előadást Tefner Nóra, a bécsi magyar nagykövetség külgazdasági attaséja.

"Ausztria arra törekszik, hogy a különböző, minden ami klímavédelemmel, innovációval, digitalizációval, hightechhel, IT-területtel kapcsolatos, ezeken a területeken ők piacvezetők szeretnének lenni európai és világviszonylatban is. Arra törekszenek, hogy ezeken a területeken odavonzzák magukhoz a környező országok illetve a világ valamennyi tudását és együttműködjenek ezekkel a cégekkel."

Pannon RTV

Magyarország kapcsolata a vajdasági vállalkozókkal jelentős, legfőképp az élelmiszer-, az építő-, a gép- és beszállítóipar terén, azonban ezt erősíteni kell, mondta Radetzky Jenő a magyarországi Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

"Ez egy kísérlet, most próbálunk először a Kárpát-medencében egy ilyen hármas találkozót összehozni és ha ez sikeres lesz és miért ne lenne az, akkor folytatni fogjuk a többi külhoni területen is."

Magyarország Szerbia harmadik legjelentősebb külkereskedelmi partnere. Ebben jelentős szerepe van Vajdaságnak is.

Pannon RTV

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője: "Azt gondolom, hogy 15 évvel ezelőtt az ausztriai cégek jelenléte erőteljesebb volt. Ez egy kissé visszahúzódott. Van lehetőség az együttműködés erősítésére, annál is inkább mert Vajdaság, mint egy egymilliárd embert számláló piachoz biztosít hozzáférést, könnyített vagy teljesen vámmentes kereskedés illetve hozzáférési módon."

Aktualitást ad a gazdasági fórumnak, hogy ezekben a napokban tárgyal a szerbiai parlament a Magyarország és Szerbia közötti baráti kapcsolatokról és stratégiai együttműködésről szóló egyezményről, mondta dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke.

"Olyan vállalkozókkal rendelkezünk itt helyben is, akik most már kinőtték magukat olyan szintre, hogy akár külföldi befektetésekben is gondolkodhatnak, és hát természetesen a magyarországi és ausztriai befektetőket is várjuk itt Szabadkán is. A három országnak az együttműködése új szintre lépett a közelmúltban és ezt is ki kell emelni, hiszen egy igen aktuális kérdésről van szó, az illegális migránsok elleni küzdelemről. Én azt gondolom, hogy a gazdaság működésének a feltétele a jogbiztonság meg az általános biztonság is."

A magyar-szerb-osztrák gazdasági fórumon 30 magyarországi és 40 vajdasági vállalkozó vett részt.

gazdasági fórum
Szabadka
magyar-szerb-osztrák

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.