Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Magyar-szerb üzleti fórum Budapesten

2019-11-12
17:16
2019-11-14
11:53
Forrás
Pannon RTV
93 magyarországi és 32 szerbiai cég vesz részt a tizedik magyar-szerb üzleti fórumon Budapesten.

Az esemény mai megnyitóján Magyar Levente magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, valamint Milan Trivunac szerb gazdasági államtitkár is arról beszéltek, hogy a magyar-szerb kapcsolatok fejlődnek, és mindkét ország abban érdekelt, hogy ez az együttműködés tovább bővüljön.

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlődnek, és ezt a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is segíti, mondta az ügynökség vezérigazgatója, amely az esemény szervezője. Hendrich Balázs jelezte, a jövő héten nyílik meg a HEPA belgrádi irodája, amely a magyar és a szerb vállalatok partnerségi kapcsolatépítését segíti majd. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugat-balkáni beruházási támogatási programban a regisztráció a héten zárul. Ennek keretében azt szeretnék elérni, hogy a magyar kormány támogatásával a magyar vállalkozások szerb partnerekkel közösen Szerbiában hozzanak létre beruházásokat. Hendrich Balázs, vezérigazgató, HEPA: „Mindenképpen a két ország összekapcsolását gazdasági téren és infrastruktúrák terén is gyakorlatilag a két ország kormányzata folyamatosan segíti, támogatja, erre vonatkozóan is készítünk elő egy programot, amiben azt szeretnénk, hogy infrastrukturális fejlesztések keretében magyar és szerb vállalkozások, cégek együttműködésében új infrastrukturális projektek valósuljanak meg.”

A magyar-szerb kapcsolatok dinamikusan fejlődnek, mindkét ország szeretné kihasználni az ebből adódó kedvező üzleti lehetőségeket - hangsúlyozta Magyar Levente. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese hozzátette: a két ország kiváló helyzetben van a gazdasági építkezéshez, ennek segítésére Magyarország több új eszközt is alkalmaz a következő időszakban. „Most először van egy olyan lehetőség, ami korábban nem volt elérhető, hogy magyar vállalatok akár 50 százalékos támogatással tudnak Szerbiában beruházásokat eszközölni, és ez most már nemcsak a Szerbiában élő magyarokat célozza, hanem Szerbia egész területét, tehát szeretnénk Vajdaságon túlmenni és Közép- és Dél-Szerbiában is ilyen projekteket végrehajtani.” Hozzátette: Magyarország szeretné a Szerbián kívül élő szerbeket is hasonló programokkal segíteni, erről a következő hónapokban tárgyalnak majd.

Milun Trivunac, a szerb gazdasági minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy az építőipar, a kohászat, az energetika, az autóipar számos lehetőséget ad arra, hogy a harmadik ország piacán közösen lépjenek fel a két ország vállalkozói. „Magyarország őszinte barátja Szerbiának, és az elmúlt években egyik fő támasza volt Szerbia uniós útján. Ehhez különösen hozzájárult Aleksandar Vučić szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök baráti kapcsolata. A jó politikai kapcsolatot a jó gazdasági együttműködés is követi, amely felfelé ível. Szerbiában 663 gazdasági társaság van bejegyezve, melyek alapítója a magyar tőke, a magyarok, de ez a szám sokkal nagyobb is lehet.”

Milan Trivunac hangsúlyozta, a szerb kormány munkájában a politikai és gazdasági stabilitás prioritás élvez. Szerbiában az idén 3,5 százalékos GDP-növekedéssel számolnak, jövőre 4 százalékos bővülést várnak, a munkanélküliséget csökkentették.

üzleti fórum
Magyar Levente
Budapest

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.