Ugrás a tartalomra
mezőgépek

Magyarittabé: Prosperitati Családi Nap a falunapon

2017-08-12
09:09
2017-10-04
12:20
Hatvan mezőgépet mutattak be.

A Falunap keretében Magyarittabén tegnap Prosperitati Családi Napot tartottak. A kicsik kreatív kézműves műhelyben vehettek részt, a felnőtteknek pedig mezőgép-bemutatót tartottak. A rendezvényt a helybeli Gazdakör szervezte.

Hatvan mezőgépet mutattak be, amelyeket a magyarittabei gazdák a Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönve vásároltak meg. Nagy Imre, az Igazgató Bizottság elnöke elmondta, hogy másfél év alatt közel hétezer pályázó nyert támogatást. „Ittabén is nagyon szépen látszik: az első körben csak 16-an, aztán 26-an nyertek, és a végül most már 56 nyertes pályázóról beszélünk, ha csak a mezőgazdasági gépeket nézzük. Így körülöttünk látjuk a boldog arcokat, a boldog embereket, akik az egész gazdaságukat ezeknek a gépeknek a segítségével még föl tudták fejleszteni.”

mezőgép

Dénes István tárcsára, meg szénaszedőre pályázott az első körben, másodszor pedig ekére kapott támogatást. Gazdálkodóként eddig csak a szülők támogatására számíthatott. „Most ilyen új gépekkel könnyebb is lesz, meg jobb is lesz, meg nem is tudom, mit mondjak. Látják, hogy néz ki. Ami új, az új. Az öreget dicsérd, az újat használd – így szokták mondani.”

Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár szerint az állami és a tartományi támogatások mellett nagy jelentősége van a Prosperitati Alapítvány által nyújtott lehetőségnek. „A gazdák bíznak ebben, és látják azt, hogy ez nem csak egy körben elmondott, valamilyen módon összerakott mese, hanem ez egy olyan dolog, mely egy komoly munkának az eredménye, hogy összeállt a Prosperitati, mint lehetőség.”

Prosperitati

A támogatás lehetőséget nyújt a családi gazdaságok megerősödésére. Önerőből erre nem mindenki lenne képes. Víg Etel: „Két körben nyertünk kapcsolható eszközt. Az első körben egy magágy-előkészítőt, a második körben egy rotációs forgóboronát Mindkét eszköz nagyban elősegíti a vetés előkészítését. Számunkra nagyon fontos ez a két gép.”

Az összejövetelen elhangzott, a jobb mezőgépekre különösen a bánáti gazdáknak van szükségük, mert a vidéken kötöttebb a talaj és nehezebb a megmunkálása.

Magyarittabé
falunap
családi nap
mezőgép-bemutató
Prosperitati

Most

12:57, Frissítve: 13:43

Megjelent A 100 leg... céglista

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat volt a legnyereségesebb 2016-ban, a Szerbiai Villanygazdaság a legnagyobb, a Bambi konszern kapta a legjobb minősítést az országban.
12:46, Frissítve: 12:57

Nem haladnak megfelelően a Brexit-tárgyalások

Az eddigi haladás nem elég ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták pénteki brüsszeli találkozójukon a bennmaradók.

Népszerű