Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Magyarkanizsa községben is egyre kevesebben foglalkoznak állattenyésztéssel

2022.09.22
13:39
2022.09.22
17:10
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt években fokozatosan, míg az elmúlt hónapokban drasztikusan csökkent az állattenyésztők száma Magyarkanizsa községben. Ennek egyik oka a gabona és a jószágok nem reális felvásárlási ára.
Pannon RTV/Apczi Jenő

A termelők elmondása szerint a legnagyobb probléma még várat magára, ugyanis tavaszra már sem anyagi keretük, sem takarmányuk nem lesz, hogy etessék az állatokat.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Már sok gazdaságban nagy gondot okoz a jószág állomány megfelelő etetése és ellátása. Sajnos az idei terményhiányos év egyre jobban meggyötri a gazdákat. Erőt a tej, illetve a prémium árának növelése adott a termelőknek, viszont ezek az ígéretek egyelőre még nem teljesedtek be.

Madár József, termelő, Orom: „A tejprémium kifizetése, relatív fogalom, hogy mikor van időbe kifizetve, mi már szerettük volna ha régen megvan, de még nem kaptuk meg.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Sajnos a bizonytalanság nem csak a tej felvásárlásában mutatkozik, a jószágok iránti kereslet-kínálat is akadozik, és ingadozik. Jelen pillanatban a hízóbika ára 250 dinártól indul. Hasonló helyzet alakult ki a sertés esetében is a piacon. Volt mikor 105 dinárért vásárolták fel, de hetekkel ezelőtt elérte a 300 dinárt is.

Zsoldos Róbert, felvásárló, Tóthfalu: „A kereslet megcsappant most a disznó iránt, mert van valami behozatal, így lement az ára. A nagyobb felvásárlók csak 230 dinárt tudnának fizetni a termelőknek, a kisebbek még 250-260 dinárokat fizetnek a sertésért.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Évről évre egyre jobban nőttek a befektetési árak és a megvalósított jövedelem közötti különbség, amit a termelők nem tudtak követni, így lassan eladogatták a jószágokat. Ez az év és a jövő év pedig még nehezebb lesz a termelőknek - emelte ki Bata Erzsébet, a magyarkanizsai Gazdakör elnöke

„Én úgy érzem, hogy az idei aszálynak a hatása igazán majd még a 2023-as évben fog bekövetkezni, amikor már a tartalékok is fogynak a termelők kezében. Most még tartalékból tudják az őszi vetéseket finanszírozni úgymond, de a takarmány ellátás már akadályokba ütközik.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A Gazdakör elnöke kiemelte, a takarmány beszerzése mellett nagy gondot okoz annak minősége is, ami ebben az évben tápértékben igen szegény.

állattenyésztés
mezőgazdaság
Magyarkanizsa
Madár József
Zsoldos Róbert
Bata Erzsébet

Most

19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.
19:04, Frissítve: 20:25

Betyáros virtus Ludason

Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.
18:45, Frissítve: 20:25

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok!

Ismét népzenétől volt hangos az oromhegyesi Faluház. Idén is megszervezték a nemzetközi Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok elnevezésű népzenei találkozót. A programon több mint 10 környékbeli és magyarországi csoport mutatkozott be.
17:20, Frissítve: 17:32

Gasztronómiai fesztivál Óbecsén

Az esős időjárás miatt a helyszín ezúttal a városi piac volt. A szervezők különféle ételekkel, termelői piaccal és koncertekkel várták a látogatókat.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.