Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Vujkovity Róbert

Magyarország és Szerbia számíthat egymásra - Megnyílt a mezőgazdasági vásár

2022.05.21
19:24
Forrás
Pannon RTV
Ma kezdődött Újvidéken a 89. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő is. Tizenkét év után, az idei rendezvény partnerországa ismét Magyarország.

Magyarország és Szerbia kölcsönösen kisegíti egymást, ha gondok merülnének fel az élelmiszer-ellátásban, mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Újvidéken, a 89. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár megnyitóján. Nagyon nehéz tél előtt áll Szerbia, de Magyarország földgáztározó kapacitásának egy részét Szerbia rendelkezésére bocsátja, erről a megnyitó előtt egyeztek meg, emelte ki beszédében Aleksandar Vučić szerb államfő.

Nehéz lesz a tél, nehezebb mint sokan gondolják, mondta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök Újvidéken a 89. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár megnyitóján elmondta, a vágtató infláció és a világot fenyegető éhínség ellenére Magyarország és Szerbia ellátása biztosított.

Orbán hozzátette, míg 2020-ban az ápolók voltak a hősök, addig az előttünk álló időszakban a mezőgazdászok lesznek azok. Mindenki számára biztosítani kell a kenyeret a világon, hogy ne özönljék el ismét a bevándorlók Európát - részletezte a magyar kormányfő.

Magyarország tízmilliós ország, de húszmillió embert tud élelmiszerrel ellátni. Ezért nem csatlakozhat olyan észszerűtlen brüsszeli döntésekhez, amelyek tönkretennék a magyar gazdaságot, fogalmazott Orbán. Kiemelte, a két állam együttműködik annak érdekében, hogy amennyiben az egyik ország hiányt szenvedne bármilyen élelmiszerből, a másik állam kisegítse.

Pannon RTV

„Mind a ketten erősek vagyunk mezőgazdaságban, tulajdonképpen Európa fontos élelmiszer-tartalékát jelenti Szerbia és Magyarország is. És az elnök úr arról biztosított bennünket, hogy ha gondok lennének Magyarországon, akkor számíthatunk Szerbiára, és én is vállaltam azt a kötelezettséget, hogy ha itt lennének gondok, akkor önök pedig számíthatnak Magyarországra, tehát az biztos, hogy mindkét ország biztonságban van. Legyen szó gázról, vagy éppen élelmiszeripari termékekről” - fogalmazott Orbán.

A magyar miniszterelnök az épülő Belgrád-Budapest gyorsvasút jelentőségét méltatva azt mondta, az Ukrajnán keresztül történő szállítás ellehetetlenítésével a görög kikötőkből Európa felé vezető vasútvonal felértékelődött.

Pannon RTV

Orbán Viktornak köszönhető az, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolata történelmi szinten van - mondta a megnyitón Aleksandar Vučić. Szerbia államfője elmondta, habár valóban nem lesz könnyű az elkövetkező tél, Szerbiában most mégsem érezhető semmi a válságból.

Vučić elmondta, a magyar miniszterelnökkel abban is megállapodtak, hogy Szerbia tartalékolhat energiahordozókat Magyarországon.

„Egy dolgot kérdeztem Orbán miniszterelnök úrtól, ami számunkra nagyon fontos. Az energiahordozókról van szó, hogy a mi energiahordozóink egy részét tárolhatnánk-e Magyarországon. Nekünk ez fontos, mert nincsenek tárolókapacitásaink. Orbán miniszterelnök úr egyetlen másodperc alatt - pedig tudják, hogy van ez, amikor egy kormányfőt vagy államfőt megkérdezünk, az a válasz, hogy az illetékesekkel egyeztetnie kell, konzultációk kellenek, majd jelentkezik valaki - Viktor rögtön azt mondta, Aleksandar, semmi gond, el van intézve.”

Az egy hétig tartó rendezvényen a résztvevők az agráriumban elért újdonságokat és technológiákat mutatják be, valamint számos üzleti tárgyalásokra is sor kerül.

A rendezvényre Szerbia mellett 21 országból 1100 kiállító jelezte részvételi szándékát. Mint minden évben, aki vesz belépőt a kiállításra, részt vehet a nyereményjátékban, amelyen ezúttal két traktort és három mezőgépet sorsolnak ki.

Újdonság lesz a kölpényi Mezőgazdasági Múzeum és a Žeravica Múzeum gazdag tárlatainak bemutatása, amely a vajdasági mezőgazdaság történetéről mesél.

Az ünnepélyes megnyitót követően Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő delegációik kíséretében megtekintették a kiállítást. Több standhoz ellátogattak, a mezőgazdasági minisztérium standján például megkóstolták a szerbiai pálinkákat, majd a nyitott részlegen a Kite Kft.-nél tettek látogatást. Ezt követően a vásár egyes számú csarnokában, Magyarország fő kiállítóhelyén a magyar borok megkóstolásával fejezték a vásári körutat. A megnyitót és a vásári látogatást a szerbiai és külföldi sajtó is nagy figyelemmel kísérte.

Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár
Újvidék
Orbán Viktor
Aleksandar Vučić

Most

13:30

A mellrákszűrés életet menthet

Továbbra is lehet jelentkezni a HPV elleni védőoltás felvételére Szabadkán, ahogy a bajmoki mammográfiai vizsgálatokra is. A mellrákszűrésre eddig több mint 500 nő jelentkezett.
11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.