Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Malom- és sütőipari kiállítás Újvidéken

2019-11-21
13:57
2019-11-21
16:55
Forrás
Pannon RTV
Negyedik alkalommal tartanak Újvidéken malom- és sütőipari kiállítást, ahol az ágazatban alkalmazható legújabb technológiákat ismertetik a szakmabeliek.

Arra is rámutatnak, hogy a végtermék, azaz a kenyér és a pékáru minősége elsősorban az alapanyag minőségétől függ. Ezért szükséges nagy figyelmet szenteli a búza termesztésére és a beltartalmi értékeire is.

Különböző magvak lisztjeiből vagy kukoricadarával készült kenyér is kapható már a piacon. Sági Ágoston szakember, mérőműszer-forgalmazó a kiállításon elmondta, az egészséges táplálkozás azt vonta magával, hogy a kenyeret mint alapélelmiszert nem kizárólag fehér lisztből lehet, vagy kell sütni. Kiemelte, a kenyér minősége az alapanyag beltartalmi értékétől függ. „Leteszteltünk 22 mintát tavaly, 12 vajdasági malomipari cégtől, és két minta volt első osztályú, három minta volt másodosztályú, és 17 minta volt harmad-, illetve negyedosztályú. Ilyen kenyeret eszünk. Ez a probléma, hogy nem a minőségre, hanem csak a mennyiségre mennek, hogy mennyi van.”

Szerbiában évek óta 550 ezer hektár körül alakul a búza vetésterülete. A hozam és a minőség elsősorban a vetési idő, az alkalmazott agrotechnika, a minőségi vetőmag használata és az időjárás függvényében alakul – mondta Vukosav Saković, a Žita Srbije Társulás igazgatója. „Idén az ország különböző részein különböző viszonyok uralkodtak, Vajdaságban megközelítőleg kielégítőek voltak a vetésre, mert a kukoricát sikerült időben betakarítani, a szójáról és a napraforgóról nem is beszélve. Közép-Szerbiában az eső késleltette a vetést.”

A minisztériumban arra ösztönözik a termelőket, hogy vetéskor minőségi, fémzárolt vetőmagot használjanak, mert ez az alapfeltétele a jó és stabil hozamnak, továbbá, hogy a feldolgozással többletnyereséghez jussanak. Nenad Katanić mezőgazdasági segédminiszter: „Itt alkalmunk van megismerkedni azokkal a gépekkel és felszerelésekkel, amelyeket a gabona feldolgozásánál alkalmaznak, valamint terítékre kerül a korszerű országokban bevált technológia is. Szükséges a dolgokat megtanulni és beiktatni termelésünkbe.”

A szombatig tartó kiállításon az érdeklődők egy látványkonyhát is megtekinthetnek.

Újvidék
Malom- és sütőipari kiállítás
kiállítás
pék
kenyér
pékáru

Most

Népszerű

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.