Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Juhász Géza

Már javában savanyítják a káposztát

2017.11.18
11:47
2017.11.19
18:59
Forrás
Pannon RTV
A termelők azt mondják, a tavalyihoz képest lényegesen megcsappant a hozam, a nyári szárazságban és forróságban nem fejlődtek kellőképpen a növények.

Ezzel szemben viszont az ár nem sokat változott, 30-40 dinárért lehet értékesíteni a friss káposzta kilóját. A kiskerttulajdonosok ezért feldolgozva próbálják eladni a terméket.

Hagyományos módon savanyítja a káposztát a dreai Almási család. Nehéz, kétkezi munkával termelik meg a zöldséget, majd feldogozva értékesítik, mert így nagyobb hasznot tudnak megvalósítani. Most bővítenék a termékpalettát. Almási Mile, termelő, Drea: „Jövőre szeretnénk paprikát termelni, sütnivalót, meg tölteni valót, egy három- négyezret, meg karfiolt is ültetnénk. Nincs akkora földterületünk, hogy jelentősen terjeszkedjünk. Egyik szomszéd, másik szomszéd kertjét kérdeztük, de hiába, amennyi van, nekünk az elég.”

Nagy a munkanélküliség a dél-bácskai faluban, az emberek főleg alkalmi munkából tengetik életüket, de aki az ezer négyzetméternél is nagyobb kertet okosan kihasználja, megélhetést is teremthet magának. A helyi kiskerttulajdonosokat másfél évtizede az óbecsei község ölelte fel és indította őket el az érvényesülés útján. Boja András, Drea: „Itt nincs agyonpermetezve a zöldségnövény, ezt úgy gondolom, hogy valamilyen módon az illetékeseknek jutalmazni kellene. Mondjuk olyan piacokat szervezni, ahol lehetőséghez jutnak ezek az emberek, hogy a terméküket nagyobb áron tudják értékesíteni.”

A konyhakertészeknek szükségük van összefogásra, a termékpaletta, a szaktudás bővítésére, továbbá a korszerű technológia alkalmazására, mert a piaci követelmények egyre szigorúbbak. A beruházásokra viszont támogatásra lenne szükség.

savanyítás
káposzta
Drea

Most

20:55

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.