Ugrás a tartalomra
sertések
Pannon RTGV/Ürményi Frigyes

Még nem igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét Szerbiában

2019-08-12
14:57
Forrás
Pannon RTV
Továbbra sem tudni, megjelent-e az afrikai sertéspestis Szerbiában. A gyanú azonban fennáll. A múlt héten Mladenovac közelében elővigyázatosságból egy egész állományt megsemmisítettek.

A mintákat elemzésre küldték, az eredményeket még múlt péntekre ígérték, de továbbra sem érkeztek meg. Most azt mondják, a nap végéig megjönnek a pontos adatok a vizsgálatot végző madridi laborból. Szerbia két évig ellenállt a betegségnek, annak ellenére, hogy a környező országokban, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, sőt még Szlovákiában is megjelent. A kór emberre nézve nem veszélyes, de a fertőzött állatokat gyógyítani nem lehet, az állományt meg kell semmisíteni, így hatalmas gazdasági kár keletkezik a tenyésztőknél. A Mladenovac környéki bejelentésen túl egy Smederevska Palanka-i esetben is gyanút fogtak az illetékes szervek az afrikai pestissel való fertőzésre.

afrikai sertéspestis
sertés
sertéshús

Most

16:13, Frissítve: 18:52

Várja a gólyákat az Európa Kollégium

Szeptember elsejéig, vagyis még két hétig jelentkezhetnek azok az elsőéves egyetemi és főiskolai hallgatók, akik az újvidéki Európa Kollégiumban szeretnének lakni az elkövetkező tanévben.

Népszerű

Karantén vár a Szerbiába utazókra?

Szerbia PCR-teszt kötelezettséget és karantént róhat ki az országba utazó külföldiek számára - erről ír a szerb sajtó. A hírt Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja is megerősítette.