Ugrás a tartalomra
Pannon RTGV/Ürményi Frigyes

Még nem igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét Szerbiában

2019.08.12
14:57
Forrás
Pannon RTV
Továbbra sem tudni, megjelent-e az afrikai sertéspestis Szerbiában. A gyanú azonban fennáll. A múlt héten Mladenovac közelében elővigyázatosságból egy egész állományt megsemmisítettek.

A mintákat elemzésre küldték, az eredményeket még múlt péntekre ígérték, de továbbra sem érkeztek meg. Most azt mondják, a nap végéig megjönnek a pontos adatok a vizsgálatot végző madridi laborból. Szerbia két évig ellenállt a betegségnek, annak ellenére, hogy a környező országokban, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, sőt még Szlovákiában is megjelent. A kór emberre nézve nem veszélyes, de a fertőzött állatokat gyógyítani nem lehet, az állományt meg kell semmisíteni, így hatalmas gazdasági kár keletkezik a tenyésztőknél. A Mladenovac környéki bejelentésen túl egy Smederevska Palanka-i esetben is gyanút fogtak az illetékes szervek az afrikai pestissel való fertőzésre.

afrikai sertéspestis
sertés
sertéshús

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.
15:39, Frissítve: 16:44

Folyamatosan nő a napi esetszám Szerbiában

Tovább nőtt a napi koronavírusos esetek száma Szerbiában. Az elmúlt 24 órában a 10710 tesztből 487 páciensnél azonosították a Covid-19 betegséget, és 2 páciens hunyt el a kór szövődményeiben.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.