Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Apczi Jenő

Megéri gabonát termeszteni Vajdaságban?

2023.05.23
21:58
Forrás
Pannon RTV
Mennyi a búza előállítási ára, és mennyiért veszik át a gazdáktól?

Az elmúlt évekhez képest sokkal nagyobb területen vetettek idén búzát. Ennek egyik oka, hogy tavaly más kultúrnövényekhez képest jól termett és a felvásárlási ár is sokkal jobb volt, mint az előző években. Ősszel sokkal nagyobb befektetést is igényelt a vetés, a jelenlegi helyzet pedig úgy mutatja, hogy az ez évi felvásárlási ár 20 dinár körül fog mozogni.

Az elmúlt időszakban többszöri vegyszeres kezelést igényelt a búza. Először a gombás betegségek ellen kellett védekezni, majd az igen gyorsan terjedő rozsda ellen, illetve most a növény virágzásakor. Csak erre a három permetezésre a termelők közel 10 ezer dinárt költöttek el holdanként, nem számolva az üzemanyagot, és a belefektetett munkát.

A vetésforgóban mindig is szerepelt kalászos, viszont nem ekkora arányban, mint ebben a gazdasági évben. Most a kukorica szorult háttérbe, miközben a búzával vetett területek száma nőt. Igen ám, viszont a többszöri vegyszeres kezelésre, és a most igen alacsony 20-21-22 dináros felvásárlási árra senki sem számított.

Boros Csaba adorjáni felvásárló és termelő úgy véli, hogy nem csak az ár a probléma, hanem az is, hogy még számos felvásárló tárol még tavalyi búzát és sok olyan gazda is van, aki még nem értékesítették. A felvásárló véleménye szerint a párizsi vagy budapesti tőzsde nem mérvadó Szerbia számára, mert nem Európai Uniós ország. Magyarországra és Ausztriába az exportálás még valahogy megoldható, viszont messzebbre szinte kivitelezhetetlen.

Közügyek
gabona

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű