Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Megéri most építkezni?

2022.05.16
20:36
Forrás
Pannon RTV
A vártnál is nagyobb mértékben drágultak az építőanyagok. Az építkezések átlagos anyagköltsége a szakemberek szerint január óta összességében mintegy 20 százalékkal nőtt, de egyes kategóriáknál az áremelkedés elérte a 30, sőt az 50 százalékot is.

Az építőipari vasáru beszerzése az ukrajnai háború kitörése óta egyre nehezebb, az árak pedig az egekbe szöktek. A tégla ára pedig két év alatt a két és félszeresére nőtt.

Pannon RTV/Huszár Dániel

A Hajdújáráshoz közeli Noszán egy üzlethelyiség átépítésén és felújításán dolgoznak a mesterek. Az épületet az egyik ismert hazai üzletlánc vásárolta meg. A munkálatok kivitelezésén kívül az anyagbeszerzést is Nagy Ákos építkezési vállalkozóra bízták.  

„A vasnak nagyon elment az ára. Az év elején volt egy drasztikus áremelkedés, az ukrajnai háború kitörését követően, pedig a vas esetében 70-80 százalékos áremelkedés tapasztalható. Minden építkezési anyag, így a cement és a sóder is drágább lett.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A drasztikus áremelkedések ellenére is van kereslet az építőanyag iránt. Aki csak teheti, egyszerre megvásárol mindent, mert az árak gyorsan változnak.

Pannon RTV/Huszár Dániel

A felsőroglaticai Milorad Teslić az egyik topolyai  fa- és építőanyag kereskedésben faanyagot vásárolt. Garázst épít a fiának. Azt mondta, a folyamatos áremelkedések miatt mélyen a zsebébe kell nyúlnia, de mivel a gyerekének megígérte, ezért fel is fogja azt építeni.

„Borzasztóan felmentek az árak március óta, akkor is építkeztünk, nagyon remélem, hogy ez a folyamat hamarosan leáll, hogy az emberek tudjanak építkezni. Tudom, hogy erről nem a kereskedők tehetnek, de nem tudom mi lesz így az építkezések jövője. A garázs nagyjából négyezer euróba fog kerülni, pedig tavaly, amikor számoltam, akkor legfeljebb háromezer euróba jött volna ki.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Az egyik topolyai fa- és építőanyag kereskedésben is folyamatosan cserélik az árjegyzéket, mondta el Kurfis Daniella, tulajdonos-igazgató.

„- A drágulás heti napi szinten jelen van az életünkben. Tehát kapunk valami árut, addig nem is tudjuk árulni, míg e-mailben nem látjuk a számlát. Állandóan új árakkal dolgozunk, szinte már semmit sem tudunk fejből.
- Gyakorlatilag mi a legdrágább, illetve mi az, amit leginkább drágítanak a beszállítók, a gyártók?
- Ez a drágulási folyamat, hát egy olyan két évvel ezelőtt indult el. A vas az szinte háromszorosa lett, azóta a faanyag kétszerese, és akkor most ugye lassan a többi is kezdi utolérni. A cementen is drágítottak, de a sóder és a homok is folyamatosan drágul. Most kezdik el drágítani az ilyen zsákos árukat, van, ami hiánycikk is, tehát egy folyamatos, mindenre kiterjedő drágulás látható.
- Mondjuk konkrétan egy tégla, az mennyibe kerül, vagy egy zsák cement?
- Egy darab tégla most 25 dinár, ami szinte hihetetlen ár ahhoz képest, hogy akár egy épülethez mennyi tégla kell, valamint ahhoz viszonyítva, hogy pár éve tizenkettő dinár volt.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A fatelep tulajdonos hozzátette: az év elején volt tapasztalható egy nagy vásárlási láz, éppen a várható drasztikus áremelkedések miatt. Aki az év folyamán bármit tervezett építeni, felújítani, és volt pénze, azonnal egyszerre megvett mindent. Sokan kifizették előre az árut, amit aztán csak két-három hónap múlva vittek el, így viszont minden építőanyaghoz sokkal olcsóbban hozzájutottak. A nyár azonban az építési munkák, felújítások fő szezonja, így várhatóan a folyamatos áremelkedések ellenére is lesz kereslet az építőanyag iránt.

Pannon RTV

Az építőanyagok árának emelkedéséről és az általános drágulási hullámról a Közügyekben Karai László közgazdásszal beszélgettünk.

építkezés
drágulás
építőipar
építőanyag
Nagy Ákos
Kurfis Daniella
Karai László

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.