Ugrás a tartalomra

Megfelelő állapotban vannak a szőlőtőkék Észak-Bácskában is

2023.01.23
13:43
2023.01.23
15:44
Forrás
Pannon RTV
A Vince-napi vesszővágást a horgosi Szent Orbán Borlovagrend tagjai is megejtették. Szerintük amennyiben nem lesz komoly tavaszi fagy, szép termés várható a tőkék jelenlegi állapota alapján.

A horgosi plébános megszentelte a szőlőültetvényt, majd a idei Vince-napi vesszővágást Bálint Ákosék horgosi szőlészetében végezték el a Szent Orbán Borlovagrend tagjai. A vágást a házigazda végezte, aki szerint most nagyon jó állapotban vannak a tőkék.

Bálint Ákos, tag, Szent Orbán Borlovagrend, Horgos: „Úgy nézzük, hogy a szőlő szépen átvészelte ezt az időszakot. A mostani állása szerint egy jó évnek nézünk elébe. Egészségesek a rügyek és majd a rügyfakadáskor és azt követően derül ki, hogy mi is lesz belőle.”

Az időjárás viszontagságai a szőlőültetvényeket is megviselik, így bár most még kielégítő a horgosi szőlőültetvények állapota, ez még változhat, mivel messze a szüret.

Bacskulin István, nagymester, Szent Orbán Borlovagrend, Horgos: „Remélhetőleg nem lesz -10, -15 foknál kevesebb hőmérséklet. A szőlő növény a -10-et nagyon szépet át tudja vészelni. Megmaradhat akkor ez a mennyiségű zöld rügy, amit most láttunk, de ha ez felmegy mínusz 20-25 fölé, akkor sajnos itt már, ezek a fajták nem tudják a telet átvészelni, olyan minőségben, hogy abból szép, jó termés legyen őszre.”

Néhány ültetvényen már előmetszést végeznek a tőkéken ebben az időszakban annak érdekében, hogy majd a februári rendes metszési munkákat megkönnyítsék.

szőlő
borász
termés
Szent Orbán Borlovagrend
Bálint Ákos
Bacskulin István

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.