Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Megfelelő állapotban vannak a szőlőtőkék Észak-Bácskában is

2023.01.23
13:43
2023.01.23
15:44
Forrás
Pannon RTV
A Vince-napi vesszővágást a horgosi Szent Orbán Borlovagrend tagjai is megejtették. Szerintük amennyiben nem lesz komoly tavaszi fagy, szép termés várható a tőkék jelenlegi állapota alapján.
Pannon RTV/Molnár Ádám

A horgosi plébános megszentelte a szőlőültetvényt, majd a idei Vince-napi vesszővágást Bálint Ákosék horgosi szőlészetében végezték el a Szent Orbán Borlovagrend tagjai. A vágást a házigazda végezte, aki szerint most nagyon jó állapotban vannak a tőkék.

Bálint Ákos, tag, Szent Orbán Borlovagrend, Horgos: „Úgy nézzük, hogy a szőlő szépen átvészelte ezt az időszakot. A mostani állása szerint egy jó évnek nézünk elébe. Egészségesek a rügyek és majd a rügyfakadáskor és azt követően derül ki, hogy mi is lesz belőle.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az időjárás viszontagságai a szőlőültetvényeket is megviselik, így bár most még kielégítő a horgosi szőlőültetvények állapota, ez még változhat, mivel messze a szüret.

Bacskulin István, nagymester, Szent Orbán Borlovagrend, Horgos: „Remélhetőleg nem lesz -10, -15 foknál kevesebb hőmérséklet. A szőlő növény a -10-et nagyon szépet át tudja vészelni. Megmaradhat akkor ez a mennyiségű zöld rügy, amit most láttunk, de ha ez felmegy mínusz 20-25 fölé, akkor sajnos itt már, ezek a fajták nem tudják a telet átvészelni, olyan minőségben, hogy abból szép, jó termés legyen őszre.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Néhány ültetvényen már előmetszést végeznek a tőkéken ebben az időszakban annak érdekében, hogy majd a februári rendes metszési munkákat megkönnyítsék.

szőlő
borász
termés
Szent Orbán Borlovagrend
Bálint Ákos
Bacskulin István

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.