Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Megjelent a piacokon a görögdinnye, de még nagyon drága

2022.06.07
20:24
2022.06.08
16:37
Forrás
Pannon RTV
Szomjoltás, hidratálás és éhségcsillapítás - kívánhatunk-e többet egy gyümölcsnek tartott, de zöldségféleként termesztett növénytől? Nyáron kevés üdítőbb dolog van, mint egy jól behűtött és kellően édes görögdinnye.
Pannon RTV/Szalai Adrián

A palicsi piacon található kisboltban a héten kezdték forgalmazni a nyári csemegét. Kovácsev Eszter, eladó elmondta, ameddig tart a földieper-szezon nem igazán talál vásárlóra a görögdinnye, magas kilónkénti ára miatt. Nyár elején az eper, a cseresznye és a meggy mellett inkább a sárgadinnyét részesítik előnyben a vásárlók. Mire kell figyelni, amikor görögdinnyét vásárolunk?

„Arra kell ügyelni, hogy a szára zöld legyen, az azt jelenti, hogy friss, hogy már nem régen leszedett árúról van szó. Másra, a kopogtatásra, meg a régi hagyomány szerint, amit mesélnek, ahhoz én nem értek, ezért én azt nem szoktam alkalmazni.”

Míg egyes helyeken a napokban jelent meg a görögdinnye a pultokon, addig a szabadkai Tesla telepi piac kisboltjában nem panaszkodnak a forgalomra: a lédús csemegéből naponta 15-20 darabot is eladnak.

Kobrehel Edina, eladó, Szabadka: „Ízletesek, nagyon úgy néz ki, hogy jó évet fogunk megkezdeni dinnyeszezonból, és bizony az ár ellenére viszik. Szeretik próbálni, folyamatosan vágjuk a dinnyéket, és innentől kezdve, hogy van lehetőség felet, negyedet vinni, rögtön kedvezőbb, mintha rögtön egy 10 kilós dinnyével indítanánk. És amint látják még raktáron is van, folyamatosan keresik és érkezik.”

Tisztít, szépít - fiatalít és még fogyaszt is a görögdinnye! Gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt és fehérjét, szénhidrátjukat pedig nagyon gyorsan megemésztjük: cukortartalmuk egyből a vérbe kerül, és azonnal energiát ad.

Kakas Valentina, Hajdújárás:
Ez az első dinnye, amit veszek, talán finom lesz és jó édes.
- Mennyit fizetett érte?
- 130 dinár kilója. Sokallottam az egészet megvenni, ezért most csak egy felet.
- Itt mennyi van?
- Négy és fél kiló.
- A gyerekek otthon várják?
- Nem.
- Meglepetés?
- Magam számára vettem.
- Fogyókúrázik esetleg?
- Igen, szeretnék. Jó lenne a nyaralás előtt egy kis fogyókúra.”

A Szabadka környéki piacokon Görögországból importált dinnye kapható ilyenkor, június elején. A gyümölcs 140 és 120 dináros kilónkénti ár között mozog. Sokan még kivárják a szerbiai termést.

Kljaljić Vojislav, Szabadka:
„ Amíg nem jön az itteni, addig drága, de látom vásárolják, aki nagyon szereti, az vásárolja.
- Hűsítő ilyenkor, jól esik nyáron a dinnye?
- Hogyne, szeretem nyáron, csak várom a szerbiai dinnyét, egy-két hét múlva megérkezik, remélem.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A görögdinnyében található anyagok egyébként a szívnek és az érrendszernek is jók, erősíti az immunrendszert, emellett segíthet az elhízás és az időskori cukorbetegség elleni küzdelemben is. Amint elérkezik a dinnyeszezon, fogyasszunk sok-sok dinnyét!

görögdinnye
drága
Palics
piac

Most

10:11, Frissítve: 10:23

Drágább lesz az iskolakezdés

Számottevő árnövekedés figyelhető meg a papíripari termékek tekintetében, a kialakult helyzet miatt pedig a gyerekes családok számára drágább lesz az iskolakezdés, mint az elmúlt években.
08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.

Népszerű