Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megkezdődött az ipari paprika betakarítása és felvásárlása

2021.09.18
06:54
2021.09.18
16:31
Forrás
Pannon RTV
Magyarkanizsa községben egyre kevesebben foglalkoznak paprikatermesztéssel.

A csapadékhiány és a meleg időjárás az ipari paprikának sem kedvezett. A termelők 3 és 7 tonna közötti terméshozamra számítanak, ami egy átlagos évhez képest közepes termést jelent.

A feldolgozó üzemek igyekeznek reális áron felvásárolni a növényt és ily módon megtartani azon kevés termelőt, aki még foglalkozik ezzel a kultúrnövénnyel.

Megkezdődött az ipari paprika betakarítása és felvásárlása. Egy martonosi cégben 65 dinárt fizetnek az első osztályú paprikáért. A tulajdonos elmondta, hogy Magyarkanizsa községben egyre kevesebben foglalkoznak paprikatermesztéssel.

Az aznap leszedett paprikát adják át a termelők. Egyelőre a földre rakják le, pár napot állni hagyják, és csak ezt követően kezdik feldolgozni. A magyarkanizsai Kovács Róbert ottjártunkkor adta át a terményt.

Pannon RTV

"Pontos eredményeket még nem tudok, mert most kezdtük el szedni a paprikát, de olyan 3 tonnától az a 6,7 tonnáig gondolom én, hogy lesz holdanként."

A parcellák többségén nem lehet számítani rekord termésre, még azokon a földterületeken sem, ami locsolva volt. Hajdin Dušan feldolgozó üzeme egész Vajdaság területén jelen van, ugyanis Magyarkanizsa községben egyre kevesebben foglalkoznak paprika termesztéssel. A cég igyekszik jó áron felvásárolni és azonnal kifizetni a termény, de ettől függetlenül egyre inkább csökken az e fajta termőterület.

Pannon RTV

Hajdin Dušan, felvásárló: "Ezt a paprikát kitermelni nem annyira nehéz, a legnagyobb probléma ennek a paprikának a szedése. Szóval ebben az ember hiányban, akik jó-jó elmentek külföldre, így kevesebb napszámos lett. Az emberek nem optimisták, ugyanis amikor szedni kell, nem biztos, hogy össze tudnak szedni annyi embert amennyit kell, és hogy le is szedjék ezt a paprikát amikor kell."

A paprika a szárítóban körülbelül hat óra alatt szárad meg, ezt követően pedig a raktárba kerül. Csak közvetlenül az eladás előtt őrlik meg a köveken, így biztosítva a termék minőségét.

ipari paprika
felvásárlás
betakarítás
Martonos

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.