Ugrás a tartalomra
TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Megkezdődött a háromnapos Kopaoniki Üzleti Fórum

2022.03.07
12:46
2022.03.07
17:17
Forrás
Pannon RTV
Ismét összegyűltek az állam, az üzleti élet és a tudományos közösség képviselői Kopaonikon. A 29. Kopaoniki Üzleti Fórumon a Szerbiát érintő legnagyobb kihívásokról tárgyalnak.

Kifejezett gazdasági és geopolitikai kockázatokkal nézünk szembe, és ez a válság teljesen más, mint a 2008-as nagy gazdasági világválság. Ezért másként kell reagálni rá, mondta Aleksandar Vlahović, a Szerbiai Közgazdászok Szövetségének elnöke a 29. Kopaonik Üzleti Fórum megnyitóján. A koronavírus-járvány miatti gazdasági gondokat most az orosz-ukrán válság tetőzte.

Nagyon sok közgazdász azt jósolja, hogy a stagfláció időszaka következik. Más néven stagnálni fog a gazdasági tevékenység, rendkívül magas infláció mellett. Emlékeztetnék, hogy ez év januárjában az infláció Amerikában az utóbbi negyven év legmagasabb szintjén volt. 7,5 százalékot tett ki. Az eurozóna gazdasága hasonló, vagy még nagyobb gondokkal küzd.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Siniša Mali pénzügyminiszter a szerb kormány gazdaságpolitikájáról és a globális kihívások miatti fenntartható fejlődésről beszélt. Sikerült biztosítanunk, hogy az utóbbi két évben halmozottan, a legnagyobb eddigi gazdasági válság idején a legnagyobb GDP növekedésünk legyen Európában. Mikor volt ilyen? Még a normális időkben sem. Most pedig megmutattuk, hogyan tudjuk kezelni a válságot, és mennyi erőnk van, hogy kilábaljunk, amikor megjelenik egy krízis.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank kormányzója kitért a tavalyi évben megvalósított rekord kiviteli eredményekre is. Az áru- és szolgáltatások kivitele 28,6 milliárd euró értékű volt 2021-ben, ez rekordot jelent, és 5,2 milliárddal, azaz 22 százalékkal nagyobb volt, mint a korábbi, nagyszerű, krízis előtti 2019-es évben.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Az eredményekhez az árfolyam stabilitása is jelentősen hozzájárult, tette hozzá a bankkormányzó. Leszögezte, hogy az ország devizatartaléka 3,1 milliárd euróval nőtt, valamint az aranytartalék rekordszinten van.

Kopaonik Üzleti Fórum
Siniša Mali
Aleksandar Vlahović
Jorgovanka Tabakovic

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.