Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Megkezdődött a tejprémium második részének kifizetése

2022.11.25
11:58
2022.11.25
20:13
Forrás
Pannon RTV
A gazdák több mint hat hónapot vártak a literenkénti 15 dináros támogatásra. A termelők elmondása szerint az alacsony felvásárlási árak mellett nagy problémát jelent a támogatások és egyéb juttatások nem időben történő kifizetése.

Amíg a boltokban több mint 150 dinárba kerül egy liter tej, addig a felvásárlók még 50 dinárt sem fizetnek literenként a tejtermelőknek. Aszályos évet zártak a termelők, a takarmányárak pedig rekord áron mozognak. Sok az álmatlan éjszaka a gazdáknál, annak ellenére is, hogy hektáronként ezer dináros állami támogatást kaptak és hogy igényelhető volt 240 kilogramm kukorica tehenenkénti támogatás is.

Sándor Ferenc adorjáni termelő, mint mondja, még egy ilyen év, és kénytelen csökkenteni a jószágok számát. „A tavalyi év sem volt egy nagy hozamú gazdasági év, de az idei év, az nagyon alul termett. Tehát úgy a kukorica, here, úgy a széna. A kalászosok is jóval kevesebbet teremtek, mint az előző években. Gondok lesznek itt, tavaszig valahogy kihúzzuk.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

A mezőgazdasági minisztérium évtizedek óta külön juttatásban részesíti azokat a tejtermelőket, akik minőségi és minden hónapban minimum 3 ezer liter feletti mennyiséget adnak át a tejgyáraknak. Viszont az elmúlt években ennek kifizetésével is gondok voltak, most is több mint hat hónapot késett az utalás. A termelők elmondása szerint akármennyire csekély összeg kerül kifizetésre, jó lenne, ha a rendszeres lenne.

Balázs Tibor, termelő, Ilonafalu: „Nagyon megszenvedtettek bennünket, mert most kellett volna még takarmányt beszerezni, amíg még talán olcsóbb, idézőjelben, ami mindig csak drágulni fog. De nagyon sokára kaptuk meg, most 15 dinárban kaptuk meg.”

A termelőknek az alacsony felvásárlási árak mellett a támogatások kifizetése is gondot okoz, ugyanis kifizetésük több hónapos csúszásban van.

tejprémium
állattenyésztés
Balázs Tibor
Sándor Ferenc

Most

15:04, Frissítve: 15:11

Hárman haltak meg egy buszbalesetben Szlovéniában

Súlyos buszbaleset történt hajnalban Szlovéniában. Három utas - két nő és egy férfi meghalt, többen pedig megsérültek, amikor a jármű Muraszombat környékén letért az autópályáról, és beleborult a sztráda melletti árokba.
12:56, Frissítve: 15:27

Csúcstalálkozó légiriadó közben

Ma is légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén. A háború sújtotta Kijevben uniós csúcstalálkozó zajlik. Újabb Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnát segítő intézkedésekről egyeztetnek az uniós és az ukrán vezetők.
12:42, Frissítve: 15:39

A világ világosságai

A katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről, Jézus templomi bemutatásáról, valamint a megszentelt élet napjáról emlékezett meg február 2-án.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.