Ugrás a tartalomra
Traktor
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Megkezdődtek a munkálatok a szántóföldeken

2018-04-06
15:23
2018-04-06
17:08
Forrás
Pannon RTV
A szokatlanul hideg márciusi időjárás miatt azonban egyes haszonnövények vetése késik.
Búza

A gazdák az előző években már március közepén el tudták kezdeni a tavaszi vetést a szántóföldeken, most azonban várniuk kell addig, még a hőmérséklet nem lesz tartósan magasabb a jelenleginél. Addig a trágyázást és az őszi vetésű növények permetezését végezhetik el.

Parlagon áll a föld

A mezőgazdászok szerint a földterületek 90 százaléka már fel van szántva. Ősszel az időjárási viszonyok alkalmasak voltak a talaj előkészítéséhez. A tavaszi vetés egyes helyeken már elkezdődött, de néhány növény esetében még kivárnak a gazdák. Somogyi Mihály, termelő, Hajdújárás: „A cukorrépát még csak most vetik, bár már két hete el kellet volna kezdeni. Késik a napraforgó és a kukorica vetése is. Tavaly ezeket már április másodikán elvetettem.”

Az őszi vetésű repce és búza szépen növekszik, de a szója, napraforgó és kukorica vetésével egyelőre várniuk kell a gazdáknak addig, ameddig a talaj hőmérséklete 10-12 fok körül nem lesz. Ennek ellenére azt állítják, idén nem várható jelentősebb hozamcsökkenés.

Búzatábla

A talaj előkészítése mellett a gazdák elvégezhetik a növények fejtrágyázását is, valamint az őszi vetésű búza és repce permetezését, amennyiben szükség van rá. Bognár Pásztor Hajnalka, növényvédelmi szakmérnök: „Tervezhetjük a permetezést, főleg ha fennáll a fertőzés veszélye. A nedvesség elkerülhetetlen, és a melegebb időjárás is. A tavaszi hőmérséklet már elérte azt a hőfokot, hogy beindítsa a fertőzéseket, úgyhogy a búzát is kezelni kell.”

Mivel az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban beköszönt a tényleges tavasz vidékünkön, és napközben a hőmérséklet tartósan 15 fok fölé emelkedik, megkezdődhetnek azon kultúrák vetése is, amelyek az időjárási viszonyok miatt késtek.

szántóföld
munkálatok
tavasz
termelők

Most

14:23, Frissítve: 14:45

Idén is elmarad a rekordtermés

Az enyhe tél és a száraz tavasz hatását már kezdik érezni az észak-bácskai mezőgazdasági termelők. Szerintük a vártnál ugyan szebben fejlődik a gabona, azonban rekordtermés nem várható idén sem.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.