Ugrás a tartalomra
Traktor
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Megkezdődtek a munkálatok a szántóföldeken

2018-04-06
15:23
2018-04-06
17:08
Forrás
Pannon RTV
A szokatlanul hideg márciusi időjárás miatt azonban egyes haszonnövények vetése késik.
Búza

A gazdák az előző években már március közepén el tudták kezdeni a tavaszi vetést a szántóföldeken, most azonban várniuk kell addig, még a hőmérséklet nem lesz tartósan magasabb a jelenleginél. Addig a trágyázást és az őszi vetésű növények permetezését végezhetik el.

Parlagon áll a föld

A mezőgazdászok szerint a földterületek 90 százaléka már fel van szántva. Ősszel az időjárási viszonyok alkalmasak voltak a talaj előkészítéséhez. A tavaszi vetés egyes helyeken már elkezdődött, de néhány növény esetében még kivárnak a gazdák. Somogyi Mihály, termelő, Hajdújárás: „A cukorrépát még csak most vetik, bár már két hete el kellet volna kezdeni. Késik a napraforgó és a kukorica vetése is. Tavaly ezeket már április másodikán elvetettem.”

Az őszi vetésű repce és búza szépen növekszik, de a szója, napraforgó és kukorica vetésével egyelőre várniuk kell a gazdáknak addig, ameddig a talaj hőmérséklete 10-12 fok körül nem lesz. Ennek ellenére azt állítják, idén nem várható jelentősebb hozamcsökkenés.

Búzatábla

A talaj előkészítése mellett a gazdák elvégezhetik a növények fejtrágyázását is, valamint az őszi vetésű búza és repce permetezését, amennyiben szükség van rá. Bognár Pásztor Hajnalka, növényvédelmi szakmérnök: „Tervezhetjük a permetezést, főleg ha fennáll a fertőzés veszélye. A nedvesség elkerülhetetlen, és a melegebb időjárás is. A tavaszi hőmérséklet már elérte azt a hőfokot, hogy beindítsa a fertőzéseket, úgyhogy a búzát is kezelni kell.”

Mivel az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban beköszönt a tényleges tavasz vidékünkön, és napközben a hőmérséklet tartósan 15 fok fölé emelkedik, megkezdődhetnek azon kultúrák vetése is, amelyek az időjárási viszonyok miatt késtek.

szántóföld
munkálatok
tavasz
termelők

Most

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.