Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

„Megkóstol egy csupor mézet alaposan fenékig”

2022.09.24
14:44
2022.09.24
17:27
Forrás
Pannon RTV
25. alkalommal rendezték meg Szabadka központjában a hagyományos mézvásárt.

A háromnapos rendezvény egyik célja a termelői méz és méztermékek népszerűsítése. A másik pedig felhívni a figyelmet a méhek védelmére, mert ha a méhek kipusztulnának, az az élővilág nagy részének végével fenyegetne.

Szombaton délelőtt mézlovagok vonultak fel Szabadka központjában, az általános iskolások alkalmi műsort adtak, a látogatókat pedig mézes reggelivel várták a szervezők. Márton Barasity Brigitta és családja fontosnak tartja a mézfogyasztást: „Mindig van otthon több fajta méz, a teába rakjuk, de nem forrón. Azért, mert tudom, hogy nagyon egészséges, és nagyon jó köhögéskor, vagy mikor valaki meg van fázva. Mézes-vajas kenyeret is szoktunk enni.”

Méhek nélkül ez az asztal üres lenne - hirdette a felirat egy őszi terményekkel roskadásig megtelt asztalon. Srđan Samardžić, a szabadkai Városi Tanács gazdasággal megbízott tagja az egyik legfontosabb szabadkai eseménynek tartja az évente megrendezendő mézvásárt: „Ez a rendezvény, amelyet 25. alkalommal szervezünk meg a város csodálatos főterén, rendkívül jelentős, egyrészt mivel a méhészek átadják egymásnak tapasztalataikat, tudásukat, ami a méhészetet illeti. Másrészt nekünk, a város polgárainak, akik a méhészek által termelt mézet és méztermékeket fogyasztjuk, közelebb hozzák a méz fontosságát és jelentőségét a mindennapi táplálkozásban.”

Méhecske Méhészegyesület mintegy húsz tagja kínálja portékáját vasárnap estig.

Holló Antal, a Végrehajtó Bizottság tagja, Méhecske Méhészegyesület, Szabadka: „Az egész felhozatal az ez évi termelésből van. Lehet találni mindenféle mézet, a repceméztől kezdve akácon, hárson és a napraforgómézen keresztül. Továbbá még a többi mézterméket is meg lehet találni, például a keverékeket, a propoliszt. És egyúttal ez alkalommal Szerbiából részt vesznek több ilyen mézfelszerelést kiállítók is.”

A mézvásáron kiállító és árusító méhészektől kizárólag eredeti, méhek által előállított mézet lehet vásárolni. A napraforgó és repce virágméz kilója 800, a mezei virágméz 900, a hársméz 1000, míg az akácméz 1200 dinárba kerül. A méhpempő 200-300 dinár.

Méhészeti Napok
Szabadka
méz
méhészet

Most

15:53, Frissítve: 17:28

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.