Ugrás a tartalomra

Megnyílt a Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár Újvidéken (videó)

2017.05.13
15:19
A világ hatvan országából, mintegy 1500 vállalkozás mutatkozik be a régió legnagyobb agrárszemléjén, az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron
A világ hatvan országából, mintegy 1500 vállalkozás mutatkozik be a régió legnagyobb agrárszemléjén, az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron. A rendezvény partnerországa Bosznia-Hercegovina. A vásáron már első nap nagy érdeklődés mutatkozott a kiállított mező- és erőgépek iránt. A szerbiai agrártárca támogatásai felettébb kedvezőek - állítják a termelők. Egy-egy esetben a fiatal gazdák akár 75 százalékos visszatérítést is igényelhetnek. mezogazdasagikiallitas5 A vásáron Magyarországot évtizedek óta számos vállalat képviseli. Az idén 50 vállalat ismerteti az újdonságokat. Egy táplálékkiegészítőket gyártó cég az egészséges táplálkozást népszerűsíti. Jankovszky Sándor, kiállító, Magyarország: „Ma már nem mint étrend-kiegészítőt hozzuk forgalomba, hanem élelmiszerekbe bedolgozva, ilyenek a méz, a csokoládé, a lekvár, a tészta, a kenyér és újabban a húsiparban mint természetes antioxidáns jelent meg.” mezogazdasagikiallitas6 A magyar prémiumtermékek jelentős mértékben vannak jelen a szerbiai piacon. Egyre többen ismerik meg a valódi minőség fogalmát – emelte ki Körmöci Károly, a Hungarikum Központ igazgatója. „Megvalósult az az elképzelésünk, mely szerint Szerbia és Vajdaság lakosainak, a prémium magyar termékeket szerettük volna bemutatni, ezt az erőfeszítést több mint 20 éve űzzük, kereskedelmi láncolatokban már időben jelen voltunk, a Hungarikum központok lehetőséget adnak több mint 900 termék bemutatására, és az értékesítésre is. A szemlére Fazekas Sándor, Magyarország földművelésügyi minisztere is ellátogatott, aki az üzleti kapcsolatok további erősítését szorgalmazta. „Különösen érdekel bennünket az, hogy Szerbia a szójatermelésen keresztül a takarmányozáshoz szükséges fehérjetermelésben önellátó, ezt kevés európai ország mondhatja el, Magyarországnak is van egy GMO-mentes programja jelenleg, de más területek is vannak, ahol az együttműködés ígéretes.” mezogazdasagikiallitas3 mezogazdasagikiallitas2 A 84. nemzetközi mezőgazdasági vásárt Ivica Dačić szerb külügyminiszter nyitotta meg. „Ha modern ország szeretnénk lenni, és fejlődni akarunk, akkor szükség van a mezőgazdaságra. A mezőgazdaság nem képezi nagy részét a bruttó hazai összterméknek, ez azonban nem azt jelenti, hogy háttérbe szorul, inkább azt, hogy más iparágak jobban fejlődnek.” mezogazdasagikiallitas1 Az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke elmondta, a gazdaságélénkítő programnak köszönhetően számos vajdasági magyar vállalat is lehetőséget kapott a bemutatkozásra. „Ezek elsősorban olyan cégek, amelyek mezőgazdasági gépek, illetve technológiák gyártásával, forgalmazásával foglalkoznak. Ezek olyan cégek, amelyek haszonélvezői a Prosperitati nyújtotta lehetőségeknek, ugyanis nem csak a sikeresen pályázók élvezik a Prosperitati lehetőségeit, hanem az itt megjelenő cégek a szállítói a sikeres pályázóknak.” A rendezvény május 19-én, pénteken zárul. Vasárnap családi napot tartanak az agrárexpón.Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.