Ugrás a tartalomra

Megnyitották a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség partnerirodáját Belgrádban

2019.11.26
17:59
2019.11.26
19:34
Forrás
Pannon RTV
Az iroda nemcsak Szerbiát, hanem az egész térséget lefedi. A megnyitón elhangzott, Magyarország ezzel újra azt bizonyítja, hogy milyen fontos Budapest számára a Nyugat-Balkán.

A belgrádi a HEPA első európai partnerirodája, eddig csak Tokióban, Sanghajban és Isztambulban volt ilyen kirendeltség - emelte ki az eseményen Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Hendrich Balázs, vezérigazgató, HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség: „Alapvetően egy olyan stratégiát követünk, hogy azokat a piacokat, amelyekről mi úgy gondoljuk, hogy közelebbről és mélyebben kell megismernünk, ott nyitunk partnerirodákat. Ezek regionális fókuszúak, tehát nemcsak az adott országra, az adott városra koncentrálják az erőforrásokat, hanem alapvetően a környező országokra is. Ebbe a sorba illeszkedik az is, hogy a Balkánt egy olyan természetes stratégiai piacnak és partnernek tekintjük, ahol úgy gondoljuk, hogy tovább kell erősíteni a jelenlétünket, és ezért nyitottuk meg Belgrádban az irodánkat.”

Elhangzott: kiemelkedő eredmények vannak a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom és a befektetések területén, de remélik, hogy ez tovább bővíthető.

Pintér Attila, belgrádi nagykövet, Magyarország: „Magyarország jelen pillanatban a 13. legjelentősebb külföldi befektető Szerbiában, és örömmel jelezhetem, hogy immáron megjelentek Magyarországon a szerbiai befektetések is. Ami a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat illeti, hosszú éveket követően tavaly végre, 2018-ban sikerült meghaladnunk a 2,5 milliárd eurós forgalmat.”

Az irodanyitástól többek között azt is várják, hogy a magyar befektetések száma a közeljövőben nőni fog, és növekedhet a kereskedelmi áruforgalom értéke is. Az irodát Nemanja Milutinović vezeti majd, aki július óta Magyarország belgrádi tiszteletbeli konzulja.

Nemanja Milutinović, belgrádi irodavezető, HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség: „Mivel Szerbiának és Magyarországnak valóban baráti a politikája, és stratégiai partnerek is, a gazdasági növekedés és fejlődés lehetővé tette, hogy a kétmilliárd eurós mágikus számot is meghaladjuk a kereskedelmi áruforgalom terén, és derűlátó vagyok azt illetően, hogy jövőre eléri a mágikus hárommilliárd eurót is.”

Az irodanyitástól Magyarország további szerb partnereket, illetve a gazdasági kapcsolatok erősödését várja.

Belgrád
HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség
Hendrich Balázs
Pintér Attila
Nemanja Milutinović

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.