Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Megsárgultak a bánáti búzaföldek - fagykár lassítja a búza fejlődését

2021.02.26
12:45
2021.02.26
17:19
Forrás
Pannon RTV
A gazdák és a szakemberek abban bíznak, hogy a kenyérgabona a következő tíz nap alatt kiheveri a károsodást. Azt is remélik, hogy újabb, hosszan tartó fagyok már nem lesznek.
Pannon RTV/Lukács Attila

Szokatlan képet mutatnak a napokban a bánáti búzaföldek: zöld helyett sárga színűek. Pedig egészen február elejéig még szépen zöldültek. A változást a február 12-e és 17-e közötti erős fagyok okozták, amikor a hőmérő higanyszála Bánátban -12 Celsius fokot is mutatott.

Zorica Rajačić, szakmunkatárs, Mezőgazdasági Szakszolgálat, Nagybecskerek: „Amikor bekövetkezett az alacsony hőmérsékleti időszak februárban, kiderült, hogy a növényzet a kelleténél több tartalékot használt el, viszont nem volt eléggé felkészült az alacsony hőmérsékletre. A föld feletti tömeg nedvességgel volt teli, és nagy fagykár érte növényzet föld feletti részét.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A legnagyobb kár éppen a legfejlettebb, legbokrosabb parcellákat érte.

Zorica Rajačić, szakmunkatárs, Mezőgazdasági Szakszolgálat, Nagybecskerek: „Azokon ugyanis nagyobb a leveles rész, amely egyes parcellákon teljesen kifagyott. A határban szinte nincsen olyan parcella, amelyet nem ért fagykár. Szerencsére csak a növényzet föld feletti része fagyott meg, és a földben maradt részt nem érte károsodás. Ez nagyon fontos, mert a növény nem fagyott ki.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A tordai határban is jelentkezett fagykár, ahol több száz hektáron termesztenek kalászos növényeket.

Dvorák Ede, igazgató, Földműves Szövetkezet, Torda: „Nem volt semmi hótakarónk. Tehát a növények védtelenek voltak, viszont a fejlettségi szintjük a növényeknek azért már egy kicsit talán az elvárttól nagyobb, magasabb is volt, és ez az oka neki, hogy a túlfejlettségnek köszönhetően érzékenyebbek voltak az alacsony hőmérsékletekre.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A szakemberek azt remélik, hogy 7-10 nap alatt a búza kiheveri a fagykárt.

Dvorák Ede, igazgató, Földműves Szövetkezet, Torda: „Ez vissza fogja őket vetni biztos 2-3 hétre. Valójában ezt a levélmasszát, azt a búzának újra kell növeszteni. Tehát ez tápanyagot is igényel, meg időt is igényel. De egyelőre azt, hogy ez most milyen negatív konzekvenciával lesz a terméshozamra, ezt nagyon nehéz megállapítani.”

Közép-Bánátban egyébként 53 ezer hektáron vetettek búzát és mintegy négyezer hektáron van őszi árpa.

Pannon RTV/Lukács Attila
Bánát
búza
Torda
árpa
fagykár

Most

10:56, Frissítve: 11:05

Roland Garros - Đoković a favorit

A címvédő és világelső Novak Đoković számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon..

Népszerű