Ugrás a tartalomra
Málna
Pannon RTV

Mégsem lépnek éhségsztrájkba a málnatermelők?

2019-07-16
11:24
2019-07-16
17:58
Forrás
Pannon RTV
160-165 dinár lesz a málna kilogrammonkénti felvásárlási ára a mostani 140-150 dinár helyett.

Elálltak a bejelentett éhségsztrájktól a málnatermelők. Ugyanis a Málna- és szedertermelők Szövetségének sikerült megegyeznie az egyik legnagyobb szerbiai felvásárlóval, a "Stanić" társasággal. A málna kilogrammonkénti felvásárlási ára 160-165 dinár lesz a mostani 140-150 dinár helyett. A vajdasági termelők is elégedetlenek a gyümölcs alacsony árával.

Később kezdték meg a málna szedését a vajdasági málnásokban, ugyanis a májusi eső késleltette annak beérését. A termelők közül sokan elégedetlenek a felvásárlói árakkal.

A bácskossuthfalvi Kocsis család négy éve foglalkozik málnatermesztéssel. A bogyós gyümölcs szüreteléséből a család minden tagja kiveszi a részét. Kocsis Rozália szerint 4-5 szemnél többet nem érdemes egyszerre leszedni, mert a szemek könnyedén összenyomódhatnak: „A málna szedéséhez finom kéz kell, nem erős kéz. Érezni kell, hogy lehet leszedni. Ezt négy éven keresztül már kitapasztaltuk, hogy hogyan is kell csinálni.”

Kocsisék az alacsony felvásárlói árak miatt a málnatermés nagy részét maguk dolgozzák fel. Szirupot, dzsemet és likőrt is készítenek a gyümölcsből. A feldolgozott terméket vásárokon, különféle rendezvényeken értékesítik: „Itt a termelők úgy számolják, hogy ha a 180 dinárt megkapnánk érte, akkor elég jól jönnénk ki vele, de így csak veszteséges. Azért is dolgozzuk mi fel, mert úgy még van valami hasznunk belőle.”

A málna felvásárlási árával kapcsolatos viták egyébként szinte minden évben felmerülnek Szerbiában. Az idei alacsony árak miatt a málnatermelők ma délre jelentettek éhségsztrájkot, ami elmaradt, mert az érdekképviseleti szervük éjszaka megegyezett az egyik legnagyobb szerbiai felvásárlóval. Dobrivoje Radović, a szövetség elnöke továbbra is arra biztatja a málnatermelőket, hogy minden felvásárlótól kérjenek a 160-165 dináros árhoz hasonló feltételeket.

málna
málnatermelő
málnatermelők
éhségsztrájk
sztrájk
tiltakozás
megmozdulás
felvásárlási ár
megegyezés
felvásárló
mezőgazdasági minisztérium
Szerbia

Most

14:13, Frissítve: 14:23

Fekete Péter a Jadran Színpadon

A pénz beszél, A szerelemhez nem kell szépség, Holdvilágos éjszakán, Lesz maga juszt is az enyém - örök értékű, közismert slágerek csendülnek fel december huszadikán, a szabadkai Jadran színpadon.

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.