Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Megtartotta ötödik ülését a tartományi szociális-gazdasági tanács

2021.06.08
17:40
2021.06.08
19:00
Forrás
Pannon RTV
A tanács 2003-ban alakult a háromoldalú szociális párbeszéd kialakítása céljából a vajdasági szakszervezetek, a munkaadók és a tartományi kormány között. A gyűlés középpontjában a négyéves terv, valamint a tartományi munkáltatási program voltak.
Pannon RTV/Bognár Róbert

A járványügyi helyzet miatt egy nehéz időszak van a munkaadók és a munkavállalók mögött, amelyet a szerb kormány szociális-gazdasági intézkedéseinek sikerült valamelyest enyhíteni. A szakszervezetek értékelése szerint a munkaügyi törvény módosításai az utóbbi években a dolgozók jogainak kárára mentek, melyek javításán folyamatosan kell dolgozni.

„Minden hatalom csak a tömeges és jól szervezett csoportokat veszi észre, vagy azokat, akik gazdagok. Tehát az egyedüli kilátás számunkra, hogy jól szervezettek legyünk, hogy kidolgozzunk végre egy egységes platformot, ami mögé állunk. Amikor a politika felismeri, hogy tényleg kihatunk pár százezer emberre, nem pedig csak formálisan vannak ott, akkor egy kicsit meg is hallja.” - mondta Zoran Stojiljković, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezetek elnök

Pannon RTV/Bognár Róbert


A mai gyűlés napirendjén volt a tanács négy éves programja, valamint bemutatták a vállalkozási iroda munkáját, illetve a tartományi munkáltatási tervet – emelte ki Vladimir Lalošević. A Vajdasági Munkaadók Uniójának elnöke hozzátette: „Ami ugyancsak fontos, hogy ezen az ülésen részt vesznek a tartományi szociális-gazdasági tanács tagjai is, ami a vertikális együttműködés egy fajtája a helyi, tartományi és köztársasági szintek között. Reméljük, hogy a jövőben horizontális együttműködés is lesz, a helyi szociális-gazdasági tanácsok között.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az ülésen a Vajdasági Munkaadók Uniója átadta a szociális-gazdasági tanács feletti soros elnökséget a Tartományi Kormánynak.

Nenad Ivanišević, tartományi gazdasági titkár: „Az az elképzelésünk, hogy a következő egy évben segítsük a szociális-gazdasági tanácsok megalakulását azokban a helyi önkormányzatokban, ahol még nincsenek. A titkárságunk már évek óta növeli az eszközöket, amelyeket a szociális-gazdasági tanácsokra szán, ami idén 12 millió dinárt tesz ki, és készek vagyunk további eszközöket is előirányozni, hogy javítsuk a szociális párbeszéd struktúráját Vajdaság Autonóm Tartomány területén.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az ülésen a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság bemutatta az aktuális pályázatait is, mint a "Legjobb Vajdaságból" és a júliusban esedékes, régi mesterségek megőrzésére kiírandót is.

Szociális-gazdasági Tanács
Vajdaság
Nenad Ivanišević
Zoran Stojiljković
Vladimir Lalošević

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.