Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megtisztított szennyvízzel öntözhetik a homokháti kistérség termőföldjeit

2021.05.17
13:23
2021.05.17
16:53
Forrás
Pannon RTV
Az Újvidéki Vásár Kongresszusi Központjában ma délelőtt tartották meg a vonatkozó IPA-projekt zárókonferenciáját.

A koronavírus-járvány sem tudta meggátolni, hogy négy év alatt kiépüljön a homokháti vízpótló rendszer Magyarország déli, és Vajdaság északi részén. A most lezárult projekt partnerei az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, valamint Magyarkanizsa Község Önkormányzata voltak. A projekt megfelel minden európai uniós elvárásnak, és Szerbiában egyedülálló.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere: "Egy 220 millió dináros összértékű projektről beszélünk, ami Magyarkanizsa önkormányzata számára pénzügyi szempontból is egy hatalmas kihívás volt hiszen a teljes éves költségvetés 850 millió dinár, így nagyon megfontoltan és jól kellett tervezni az elmúlt években. Másrészt technológiai szinten is kihívás volt, hiszen a már létező kanizsai szennyvíztisztítónak a kapacitásait bővítettük, és építettük át olyan szintűre, hogy megfeleljen minden európai uniós elvárásnak."

Pannon RTV

A projekt célja bemutatni, hogy a gyakorlatban is megvalósítható az olyan szennyvíztisztítók kiépítése, melyek vizével öntözni is lehet a környékbeli földeket. A pénzeszközök 85 százalékát az EU biztosította. Minden idők egyik legnagyobb, Vajdaságban megvalósult uniós projektről van szó, amely más szempontból is kiemelkedő.

Predrag Rajić, a WASIDCA projektvezetője: "A Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnak csaknem 900 ezer euró jutott, ebből a titkárságnak 2500 méternyi mobilgátat sikerült vásárolnia az árvízvédelem érdekében."

Čedomir Božić, illetékes tartományi titkár elmondta, hogy a projekt megkezdése előtt Vajdaság egyáltalán nem rendelkezett mobilgátakkal. "A projekt keretében 45 személy lett betanítva arra, hogyan lehet bármely pillanatban alkalmazni, és üzembe helyezni a mobilgátakat."

Ezeket egyelőre a Vajdaság Vizei Közvállalat raktáraiban helyezték el, és árvízveszély esetén bárhol gyorsan bevethetik őket.

WASIDCA
IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program
öntözés
szennyvíz
homokháti kistérség

Most

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.