Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megtisztított szennyvízzel öntözhetik a homokháti kistérség termőföldjeit

2021.05.17
13:23
2021.05.17
16:53
Forrás
Pannon RTV
Az Újvidéki Vásár Kongresszusi Központjában ma délelőtt tartották meg a vonatkozó IPA-projekt zárókonferenciáját.

A koronavírus-járvány sem tudta meggátolni, hogy négy év alatt kiépüljön a homokháti vízpótló rendszer Magyarország déli, és Vajdaság északi részén. A most lezárult projekt partnerei az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, valamint Magyarkanizsa Község Önkormányzata voltak. A projekt megfelel minden európai uniós elvárásnak, és Szerbiában egyedülálló.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere: "Egy 220 millió dináros összértékű projektről beszélünk, ami Magyarkanizsa önkormányzata számára pénzügyi szempontból is egy hatalmas kihívás volt hiszen a teljes éves költségvetés 850 millió dinár, így nagyon megfontoltan és jól kellett tervezni az elmúlt években. Másrészt technológiai szinten is kihívás volt, hiszen a már létező kanizsai szennyvíztisztítónak a kapacitásait bővítettük, és építettük át olyan szintűre, hogy megfeleljen minden európai uniós elvárásnak."

Pannon RTV

A projekt célja bemutatni, hogy a gyakorlatban is megvalósítható az olyan szennyvíztisztítók kiépítése, melyek vizével öntözni is lehet a környékbeli földeket. A pénzeszközök 85 százalékát az EU biztosította. Minden idők egyik legnagyobb, Vajdaságban megvalósult uniós projektről van szó, amely más szempontból is kiemelkedő.

Predrag Rajić, a WASIDCA projektvezetője: "A Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnak csaknem 900 ezer euró jutott, ebből a titkárságnak 2500 méternyi mobilgátat sikerült vásárolnia az árvízvédelem érdekében."

Čedomir Božić, illetékes tartományi titkár elmondta, hogy a projekt megkezdése előtt Vajdaság egyáltalán nem rendelkezett mobilgátakkal. "A projekt keretében 45 személy lett betanítva arra, hogyan lehet bármely pillanatban alkalmazni, és üzembe helyezni a mobilgátakat."

Ezeket egyelőre a Vajdaság Vizei Közvállalat raktáraiban helyezték el, és árvízveszély esetén bárhol gyorsan bevethetik őket.

WASIDCA
IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program
öntözés
szennyvíz
homokháti kistérség

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.