Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Megtizedelheti a termést a csapadékhiány

2022.05.12
21:58
2022.05.12
22:39
Forrás
Pannon RTV
Alaposan megtizedelheti a gyümölcs- és a gabonahozamot is az egyre kifejezettebb csapadékhiány Észak-Bácskában. Az átlagos éves csapadékmennyiség nagyjából 600 liter, idén azonban az év eleje óta eddig mindössze 80 liter hullott négyzetméterenként.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Szabadkán legutóbb kedden esett kiadós csapadék, zápor formájában, viszont csak benn a városban. A környező, homokvidéki gyümölcsösökben egy csepp eső sem esett. A homokvidéki gazdák aggódnak, a hajdújárási almásokban is a homok puskapor száraz. A termelők egyetlen vigasza, hogy a csapadékhiány most még legkevésbé az almásokat fenyegeti, mert az almakezdemények még rendkívül aprók. De ha továbbra sem lesz csapadék, kénytelenek lesznek beindítani a csöpögtető öntözőrendszereket.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Hajdújáráson legutóbb két hete esett négyzetméterenként 25 liter eső. Nagyon nagy a szárazság, aki teheti, öntöz.

Ábrahám Sándor, termelő, Hajdújárás: „A burgonyát, a krumplit, azt nagyon kell, hogy locsolják, a tifonok mennek minden felé. Ebből kifolyólag a gyümölcsösökben jelenleg, aki teheti, az csöpögtetővel csöpögtet.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A jégverés és a szárazság már negyedik éve tizedeli meg a cseresznyetermést.

Somogyi János, termelő, Hajdújárás: „Ha most, ezen a héten nem kapnak vizet, akkor nagyon sok fa meg fogja sínyleni a dolgokat, úgy értve, hogy vízhiányt fognak szenvedni, úgyhogy itt a gazdáknak ezen a héten muszáj, hogy elindítsák az öntözést.”

Nemcsak a gyümölcsösökben, a szántóföldeken is nagy a baj. Leginkább a búza sínyli meg az aszályt.

Aladics Tibor, vállalkozó, Ludas: „Már a zászlóslevélen, a hegyén is megjelent a száradás. Ez egyértelműen a víz hiánya, és ez egy nagyon komoly probléma. Pontosan most vagyunk abban a fázisban, amikor a kalászt hozza a búza, most kell majd a szemet kinevelni, most van a legnagyobb szükség, hogy a tápanyagkeringés menjen a növényben.”

Isteni értékű lenne most a gabonának egy adomány onnan fentről, eső formájában - mondják a gazdák.

Rihter Franjo, vállalkozó, Szabadka: „A kalászokat már dobálják, ha nem lesz eső, a levelek össze vannak csavarodva, sülnek fölfelé a búzák. Félő, hogy nem bírják kinevelni a szemeket, hogy nem is lesz nagyon búza.”

Az árpa viszonylag jó állapotban van, de rekordtermés nem várható. Egyelőre az olajrepce tűri legjobban az eső hiányát, mivel a gyökere olyan mélyre megy, ahol még van valamennyi nedvesség.

gazdaság
csapadékhiány
szárazság

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű