Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Méhészeti napok Szabadkán

2021.09.24
13:22
2021.09.24
16:28
Forrás
Pannon RTV
A mézes ínyencségek mellett kozmetikumok és gyertyák is várják az érdeklődőket.

Méz, lépes méz, propolisz, mézbor, mézpálinka. Többek között ezek is fellelhetőek a 24. Szabadkai Méhész Napokon, amely vasárnapig várja a látogatókat a kék szökőkút melletti sétányon. Propolisz és méz alapanyagú kozmetikumokat is vásárolhatnak az érdeklődők.

Stojan Vulinović: „Én tartósítószerként és stabilizátorként használom a méhészeti termékeket. Ezért az én krémeimben csak természetes összetevők vannak. A gyógynövénycseppeket és olajakat hideg eljárással készítem, ezért minden enzim, ami a növényekben is van megmarad, ehhez hozzáadok még viaszt, mézet, propoliszt, a terméktől függ, hogy mit.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A méznek köztudottan számos jótékony hatása van az emberi szervezetre, nem csoda hát, hogy a szakemberek napi szintű fogyasztását javasolják a benne lévő ásványi anyagok és enzimeknek miatt. Vajdaságban azonban egyre kevesebb a méhek számára alkalmas terület a mezőgazdaságban használt vegyszerek és rovarölő szerek - miatt mondták a méhészek.

Török Erzsébet: „A méhek nagyon érzékeny kis bogarak, azokat meg kell védenünk, a másik meg az, hogy nagyon ki vannak tisztítva a parcellák, ami a mezőgazdasággal foglalkozóknak gyomnövény, az a méhésznek értékes virág.”

A méhészek elmondták a legtöbb mézet idén is vegyes virágokból tudták kipergetni, ennek kilója 700 dinárba kerül, míg az akác és az erdei méz kilójáért 1000 dinárt kérnek.

Méhészeti Napok
Szabadka

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 12:53

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.