Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Méhészeti napok Szabadkán

2021.09.24
13:22
2021.09.24
16:28
Forrás
Pannon RTV
A mézes ínyencségek mellett kozmetikumok és gyertyák is várják az érdeklődőket.

Méz, lépes méz, propolisz, mézbor, mézpálinka. Többek között ezek is fellelhetőek a 24. Szabadkai Méhész Napokon, amely vasárnapig várja a látogatókat a kék szökőkút melletti sétányon. Propolisz és méz alapanyagú kozmetikumokat is vásárolhatnak az érdeklődők.

Stojan Vulinović: „Én tartósítószerként és stabilizátorként használom a méhészeti termékeket. Ezért az én krémeimben csak természetes összetevők vannak. A gyógynövénycseppeket és olajakat hideg eljárással készítem, ezért minden enzim, ami a növényekben is van megmarad, ehhez hozzáadok még viaszt, mézet, propoliszt, a terméktől függ, hogy mit.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A méznek köztudottan számos jótékony hatása van az emberi szervezetre, nem csoda hát, hogy a szakemberek napi szintű fogyasztását javasolják a benne lévő ásványi anyagok és enzimeknek miatt. Vajdaságban azonban egyre kevesebb a méhek számára alkalmas terület a mezőgazdaságban használt vegyszerek és rovarölő szerek - miatt mondták a méhészek.

Török Erzsébet: „A méhek nagyon érzékeny kis bogarak, azokat meg kell védenünk, a másik meg az, hogy nagyon ki vannak tisztítva a parcellák, ami a mezőgazdasággal foglalkozóknak gyomnövény, az a méhésznek értékes virág.”

A méhészek elmondták a legtöbb mézet idén is vegyes virágokból tudták kipergetni, ennek kilója 700 dinárba kerül, míg az akác és az erdei méz kilójáért 1000 dinárt kérnek.

Méhészeti Napok
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.