Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Mentsük meg a méheket!

2019.09.28
20:52
2019.09.28
21:23
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 20 szabadkai és Szerbia más vidékeiről érkezett méhész kínálja portékáit a 23. Méhészeti Napokon. Szabadka központjában különféle méhészeti termékeket lehet kóstolni is vasárnap estig.
Pannon RTV/Kovács Róbert

Kiváló minőségű termelői mézet, méhészeti termékeket, sőt mézbort, mézsört és egyéb különlegességeket is meg lehet kóstolni és vásárolni. Az idei szabadkai Méhészeti Napok egyik kiemelt mottója az, hogy Mentsük meg a méheket! Mert méhek nélkül ez az asztal üres lenne, hirdeti a felirat.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Azaz, a cél felhívni a figyelmet a méhek egyre gyakoribb és egyre inkább tapasztalható pusztulására.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Sokan látogattak ki szombat délután a szabadkai mézvásárra. Torma Veronika és Marija Zelić tudatában vannak annak, mennyire egészséges a méz.

„- Összekeverem dióval és akkor esténként egy-egy kanállal. És ha meg vagyok fázva, akkor egy kanál méz is engem helyrehoz. Valóban.
- Ön mire használja leginkább a mézet?
- Megfázásra.
- És hogyan? Teába?
- Nem, hanem kenyérre. Reggelizek és utána egy vékony kis szelet kenyér és akkor szépen megkenem, és beveszem.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Kollár Teréz egész évben fogyasztja a mézet: „Ősztől tavaszig elég sokat fogyasztok, nyáron pedig néha, kalácsba vagy valamibe szoktam tenni mézet, igen.” Azt mondja, évente körülbelül 4-5 kilót fogyaszt.

Különlegességeket is lehetett kóstolgatni. Jól fogyott a mézsör, de igazán ízletes volt a mézben érlelt paprika is. Mirko Kovač azt mondta: nagymamája százéves receptje alapján készíti a mézes paprikát: „Megpároljuk, tehát meg kell pucolni, felszeletelni, párolni, és akkor bizonyos mennyiségű mézet adunk hozzá.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A termelői méz kilóját 600-800 dinárért kínálták. Van is iránta kereslet - mondta Holló Antal, a szabadkai Méhecske Méhész Egyesület elnökségi tagja. Szerinte a legfontosabb, hogy az emberek kizárólag minőségi, méhek által előállított mézet fogyasszanak: „Nemsokára itt az október, november, december, ami azt jelenti, kezdődik majd az influenza, jó lenne egy kicsit a mézet is fogyasztani, teába meg kanalazni is. Másrészt pedig a méhtermékeket, mint a propoliszt, méhpempőt, virágport is, ezek nagyon jók, hogy az immunrendszert fölerősítsék.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Török Erzsébet, bácsfeketehegyi méhész szerint jó minőségű az idei méz, de csak feleannyit sikerült belőle kipörgetni, mint egy átlagos évben: „Nagyon közepes év volt ez, nagyon sok méhészt hallottam panaszkodni. Mi személy szerint egy fél termést tudhatunk magunk mögött, lett mindenből mézünk, tehát tudtunk pergetni, viszont sokkal kevesebb mennyiséget, mint másik években.”

A méhészek szerint az alacsonyabb hozam miatt a télen enyhe mértékben ugyan, de emelkedhet a méz ára. Érdemes tehát most bevásárolni belőle.

Szabadka
Méhészeti Napok
méz

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.