Ugrás a tartalomra

Mezőgazdasági fórumot tartottak Székelykevén

2020.02.13
10:23
2020.02.13
14:54
Forrás
Pannon RTV
A szerdai tájékoztatón szó volt az ágazat helyzetéről, a fennálló problémákról, valamint a résztvevők tájékozódhattak a köztársasági és tartományi mezőgazdasági pályázatokról.

A bánáti rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés. Az 1400 lakosú Székelykevének mintegy 70 százaléka foglalkozik mezőgazdasággal. Jóna Mihály termelő elmondta: Gondolom, hogy sokaknak fog segíteni, hogy pályázati lehetőségekhez fognak jutni, oly módon, hogy vannak megfelelő értesítései, információi, úgyhogy úgy értékelem, hogy hasznos.

Vajdaságban sok olyan kistermelő van, aki már évek óta piacokon árulja portékáját. Őket támogatja az a kistermelői rendelet, ami a növényi eredetű termékek feldolgozását és árusítását is lehetővé teszi - mondta el az eseményen Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője: Külön öröm számunkra, hogy a kistermelői rendeletet sikerült elfogadtatnunk, és most már nem csak az állati eredetű termékekre, hanem a növényi eredetű termékekre is meghozta a héten a mezőgazdasági miniszter ezt a szabályzatot, ami azt hiszem, hogy nagyon-nagyon sok termelőnek fog segíteni az elkövetkező időszakban.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes az eseményen kiemelte, abban érdekeltek, hogy segítsenek minden egyes pályázni vágyó termelőnek: Ezeknek a lakossági fórumoknak főleg az a célja, hogy a fórum után a gazdák föl tudják tenni a kérdéseiket, ennek következtében nagyon sok kérdést a Vajdasági Magyar Szövetség politikusai meg tudtak oldani, ezeket a kérdéseket utána delegálni tudjuk felsőbb szintekre, köztársasági szintekre, és úgy gondolom, hogy pont ezért is nagyon fontosak ezek a lakossági fórumok.

A lakossági fórumon az aktuális pályázati újdonságok mellett beszéltek a pályázati feltételekről is, a termelők ezáltal pedig részletes, átfogó információkhoz juthattak.

Székelykeve
fórum
VMSZ
mezőgazdaság
Fremond Árpád
Ótott Róbert

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.