Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A mezőgazdaságot is sújtja az üzemanyag árának emelkedése

2021.11.08
13:47
2021.11.08
17:12
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában az év eleje óta mintegy 30 dinárral drágult az üzemanyag. Ez nagyban érinti a termelőket. Elmondásuk szerint az egekbe szökött árak miatt szinte minden erőgéppel végzett munka megdrágult. A kiadások több ezer dinárral is megnőttek.

Napi szinten emelkedik az üzemanyag ára, emiatt a mezőgazdasági termelőknek is egyre nagyobb kiadással kell számolniuk. Elmondásuk szerint az áremelkedés miatt legalább 30 százalékkal megnőtt a kiadásuk.

Kiss Róbert, Magyarkanizsa: „Ez nagyon megnöveli a kiadásainkat. Az elmúlt egy évben az üzemanyag ára, ha nem is megduplázódott, de egyharmadával magasabb lett, és a vetéseket nagyon megdrágította.”

Pannon RTV

Egy holdnyi termőföld megmunkálásához 15-20 liter üzemanyagra van szükség.

Zsoldos Róbert, Tóthfalu: „Szerintem, ha úgy mondjuk, hogy holdankénti plusz kiadás, akkor 4-5 ezer dinárt holdanként biztosan rátesz a költségekre az idei évben.”

Pannon RTV

Közel 30 dinárral drágult az üzemanyag az év elejétől. Januárban még 144 dinárba került egy liter dízel üzemanyag, ez mostanra már 172 dinár. A Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Szövetsége májusban azt nyilatkozta, hogy a következő hónapokban nem kell számítani a kiskereskedelmi üzemanyagárak jelentős korrekciójára, azóta viszont majdnem 15 dinárral emelkedett. A mezőgazdaságban a legtöbb üzemanyag az őszi és a tavaszi munkálatok alatt fogy el.

Bata Erzsébet, elnök, Gazdakör, Magyarkanizsa: „Most ebben az időszakban rendkívül fogy, mindennap húzzuk a hordókból és a tartályokból az üzemanyagot, ennek az ára is magasan van, az egekig szökött, tehát olyan helyzetben vannak a földművesek, hogy amint lehet, pénzt is kell csinálni, mert a befektetésekre szükséges.”

Pannon RTV

Az üzemanyagár drasztikus emelkedése nemcsak a mezőgazdasági termelőknek okoz fejfájást, de a gazdaság szinte minden szegmensére rányomja a bélyegét, ami már érezhető, hisz szinte minden termény, termék már drágább, mint hetekkel korábban. Ezt magunk is érezhetjük, már akkor is, ha a megszokott bevásárlásunkat intézzük.

üzemanyag
üzemanyag ára
üzemanyag drágulás
üzemanyagár
mezőgazdasági
föld
erőgép
erőgépek
vetés

Most

17:11, Frissítve: 17:23

Haladnak a korral a magyarkanizsai idősek

Ismét az okostelefon használatát ismertetik a magyarkanizsai időseknek, a helyi Felnőttképzők Regionális Hálózatának szervezésében. A 20 órás képzés alatt az alapoktól sajátíthatják el az okostelefon használatát.
15:19, Frissítve: 16:24

Évadnyitó a muzslyai Petőfiben

Másfél órás műsorral ünnepelték tegnap este 75 éves muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület évadnyitóját. A szakcsoportok bemutatkozása mellett a 16. évadnyitó rendezvény másik célja az új tagok toborzása volt.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.