Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mezőgép-bemutatóval értek véget a hajdújárási szüreti napok

2017.09.24
12:50
2017.10.04
12:41
Ma tartották a hajdújárási szüreti napok utolsó, harmadik napját. A színes programok mellett kiállították a Prosperitati Alapítvány nyertes pályázóinak mezőgazdasági gépeit.

A majdnem ötven gép megtekintése mellett a résztvevők pálinkát kóstolhattak, bográcsfőzésen vehettek részt, de vásárolhattak az idei szüret gyümölcseiből is. A szüreti napokra vasárnap leginkább a mezőgazdasági gépek miatt látogattak ki az érdeklődők. Az esős idő ellenére már kora reggel elkezdtek gyülekezni, többen traktorral érkeztek. Eközben a helyi közösség udvarában már javában főttek a különféle pörköltek. A sikeres pályázók pedig büszkén vonultatták fel mezőgépeiket.

Ürmös Arnold, Királyhalom: „Egy húzatós V-tárcsára pályáztam. Ezzel a földeket el tudom munkálni, nagy segítség. A szármaradványokat be tudom dolgozni, és akkor aztán könnyebb szántani is.”

Miltinity Imre, Hajdújárás: „Traktorra pályáztam. Örülök, hogy sikerült a pályázatom. Nagy szükségem volt rá, jószágállománnyal dolgozok, és négy évig traktor nélkül dolgoztam.”

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, minden gépbemutató alkalmával körbejárják a gépeket, elbeszélgetnek a nyertesekkel, hogy közvetlenebb kapcsolat alakuljon ki közöttük. Fontos, hogy a gazdák rövidebb idő alatt tudják ugyanazt a földterületet megművelni, amely nem csak hatékonyabb, de hasznosabb is nekik. Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „Hajdújáráson került sor az idei utolsó gépbemutatóra. Körülbelül 20 gépbemutatót szerveztünk Vajdaság-szerte. Hajdújáráson 50 gépet láthatunk kiállítva. Azt gondolom, hogy jó ómen a szüreti napokkal összekapcsolni a gépbemutatót, hiszen az is mezőgazdasági témájú rendezvény, és jól kiegészítik egymást. Hajdújáráson szintén sokan pályáztak, 85 nyertes pályázónk van és több mint 57 millió dinár támogatást hoztunk ebbe a magyar közösségbe.”

Az alapítványnak köszönhetően egy átfogó pályázati rendszer alakult ki, amely a vajdasági magyar vállalkozókat, fiatalokat és mezőgazdasági termelőket hivatott szolgálni. A Prosperitati mellett tartományi és köztársasági pályázatokon is részt vehetnek a gazdák. Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, Szerbia: „Ahogy beszélünk a gazdákkal és ahogy a tapasztalataikat halljuk, meg vannak elégedve. Ez bizakodásra ad okot.”

A Prosperitati Alapítvány jelenleg nyitott pályázatai iránt hatalmas az érdeklődés, akárcsak a korábbi pályázati körökben – emelték ki az alapítvány illetékesei. Várhatóan idén még egy kiíráson vehetnek majd részt az érdeklődők, amely a tervek szerint az egyéni termelőknek szól majd, annak érdekében, hogy jó minőségben és nagy mennyiségben tudjanak előállítani termékeket, amelyeket az integrátorok felvásárolnak majd.

Hajdújárás
Juhász Attila
mezőgazdasági államtitkár
mezőgép-bemutató
Prosperitati
szüreti napok

Most

13:26, Frissítve: 16:00

Székelykevén is készültek a karácsonyra

Adventi kézműves foglalkozást szervezett a Szalmaszál Művelődési Egyesület vasárnap délután Székelykevén. Csuhé angyalkák, karácsonyi díszek és mécsestartók készültek.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.