Ugrás a tartalomra

Mezőgép-bemutatóval értek véget a hajdújárási szüreti napok

2017.09.24
12:50
2017.10.04
12:41
Ma tartották a hajdújárási szüreti napok utolsó, harmadik napját. A színes programok mellett kiállították a Prosperitati Alapítvány nyertes pályázóinak mezőgazdasági gépeit.

A majdnem ötven gép megtekintése mellett a résztvevők pálinkát kóstolhattak, bográcsfőzésen vehettek részt, de vásárolhattak az idei szüret gyümölcseiből is. A szüreti napokra vasárnap leginkább a mezőgazdasági gépek miatt látogattak ki az érdeklődők. Az esős idő ellenére már kora reggel elkezdtek gyülekezni, többen traktorral érkeztek. Eközben a helyi közösség udvarában már javában főttek a különféle pörköltek. A sikeres pályázók pedig büszkén vonultatták fel mezőgépeiket.

Ürmös Arnold, Királyhalom: „Egy húzatós V-tárcsára pályáztam. Ezzel a földeket el tudom munkálni, nagy segítség. A szármaradványokat be tudom dolgozni, és akkor aztán könnyebb szántani is.”

Miltinity Imre, Hajdújárás: „Traktorra pályáztam. Örülök, hogy sikerült a pályázatom. Nagy szükségem volt rá, jószágállománnyal dolgozok, és négy évig traktor nélkül dolgoztam.”

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, minden gépbemutató alkalmával körbejárják a gépeket, elbeszélgetnek a nyertesekkel, hogy közvetlenebb kapcsolat alakuljon ki közöttük. Fontos, hogy a gazdák rövidebb idő alatt tudják ugyanazt a földterületet megművelni, amely nem csak hatékonyabb, de hasznosabb is nekik. Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „Hajdújáráson került sor az idei utolsó gépbemutatóra. Körülbelül 20 gépbemutatót szerveztünk Vajdaság-szerte. Hajdújáráson 50 gépet láthatunk kiállítva. Azt gondolom, hogy jó ómen a szüreti napokkal összekapcsolni a gépbemutatót, hiszen az is mezőgazdasági témájú rendezvény, és jól kiegészítik egymást. Hajdújáráson szintén sokan pályáztak, 85 nyertes pályázónk van és több mint 57 millió dinár támogatást hoztunk ebbe a magyar közösségbe.”

Az alapítványnak köszönhetően egy átfogó pályázati rendszer alakult ki, amely a vajdasági magyar vállalkozókat, fiatalokat és mezőgazdasági termelőket hivatott szolgálni. A Prosperitati mellett tartományi és köztársasági pályázatokon is részt vehetnek a gazdák. Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, Szerbia: „Ahogy beszélünk a gazdákkal és ahogy a tapasztalataikat halljuk, meg vannak elégedve. Ez bizakodásra ad okot.”

A Prosperitati Alapítvány jelenleg nyitott pályázatai iránt hatalmas az érdeklődés, akárcsak a korábbi pályázati körökben – emelték ki az alapítvány illetékesei. Várhatóan idén még egy kiíráson vehetnek majd részt az érdeklődők, amely a tervek szerint az egyéni termelőknek szól majd, annak érdekében, hogy jó minőségben és nagy mennyiségben tudjanak előállítani termékeket, amelyeket az integrátorok felvásárolnak majd.

Hajdújárás
Juhász Attila
mezőgazdasági államtitkár
mezőgép-bemutató
Prosperitati
szüreti napok

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.
13:49, Frissítve: 16:36

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.