Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mi vár ránk 2022 beköszöntével?

2022.01.02
14:27
2022.01.02
16:56
Forrás
Pannon RTV
Jó és kevésbé jó híreket is kaptak a szerbiai polgárok 2022 beköszöntével. Ezek az újdonságok főként a pénztárca vastagságára vannak kihatással. Növekszik például a minimálbér, de több pénz jut családtámogatásra is.
Pannon RTV

A kiadásokat illetően pedig a dohányzóknak kell ismét mélyebben a zsebbe nyúlniuk, de a szakértők szerint az ingatlanpiacon is a drágulás lesz a jellemző, ami automatikusan emeli majd a vele járó adók összegét is.

Hivatalos adatok szerint Szerbiában több mint 300 ezren dolgoznak minimálbérért. Ők a januári munkájukért már több pénzt fognak kapni. A 9,4 százalékos emelésnek köszönhetően, az eddigi mintegy 32 ezer dinár helyett 35 ezret vihetnek majd haza. A családalapítást tervező fiatalok is örülhetnek, hiszen az elsőszülött gyermek után 300 ezer dináros állami támogatást kapnak majd, míg a második és harmadik baba után is további 100 ezer dináros egyszeri támogatás jár a korábbi támogatások mellé - jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

„Lesz egy egyszeri támogatás a második és harmadik gyermek születésére 100 ezer dináros összegben, plusz a már meglévő juttatás, a második gyermek esetében két éven keresztül 10 ezer dinár havonta, ezek nem jelentéktelen bevételek, ha mindent összeadnak. A harmadik gyermek után elsőként 100 ezer dinár jár egyszeri támogatásként, mellé pedig a meglévő tíz éven keresztül járó havi 100 euró. A negyedik gyermek után tíz éven keresztül 150 euró jár havonta.”

Pannon RTV

A közszférában is 7-8%-os béremelés lépett érvénybe - így több pénzt kapnak a szociális ágazatban, a katonaságban, az oktatásban és az egészségügyben dolgozók is. Sőt az utóbbi szféra dolgozói további 10 ezer dináros egyszeri támogatást kapnak januárban, a nyugdíjasok pedig ennek a dupláját februárban. De örülhetnek a 16 és 29 év közötti fiatalok is, hiszen amennyiben januárban igénylik, akkor február elsején 100 euró értékű összeg érkezik a folyószámlájukra.

Siniša Mali pénzügyminiszter szerint a támogatások annak köszönhetőek, hogy a szerb gazdaság a koronavírus-járvány okozta kihívások ellenére is jól teljesített. A megnövekedett állami kiadások ellenére pedig a pénzügyi helyzet stabil maradt.

„Megmutattuk, hogy mennyit változtunk, és hogy milyen felelős gazdasági politikát folytatunk, és ez vezetett az emelésekhez. Ez a polgároknak magasabb fizetést és nyugdíjat jelent, illetve magasabb minimálbért, de nagyberuházásokra is több pénz jut az államkasszából, autóutakra, iskolákra, kórházakra és így tovább.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Január elsejétől igényelhetők az 5000 dinár értékű belföldi üdülési utalványok is Szerbiában. Az újabb akció január 1-jétől egészen október 15-éig tart. További jó hír, hogy a gépkocsikat ezentúl nem a hengerűrtartalom mérete, hanem a gyártási évük alapján osztályozzák a regisztráció során, így az idősebb, de erősebb motorral rendelkező autók tulajdonosai kisebb összeget fizetnek majd a kocsik műszaki bejegyzésekor. Nagyobb adóval számolhatnak viszont azok, akik lakást, vagy házat vennének. Ez pedig nem az adóemelésnek, hanem az ingatlanpiacon tapasztalható drágulásnak köszönhető. A drágább épületek ugyanis arányosan növelik az utánuk fizetendő járulékok összegét is. Emellett a dohánytermékek is drágulnak, átlagosan 10 dinárral. De a bankok többsége is emeli a különféle szolgáltatások díjait, mint amilyenek a számlakezelés, az automaták használata, vagy az egyenleg lekérdezése.

minimálbér
dohányzó
ingatlanpiac
drágulás
ingatlanadó
beköszönt
2022

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű