Ugrás a tartalomra
Pixabay/Hans

Miért drágult az étolaj?

2020.11.14
09:03
2020.11.14
09:21
Forrás
Večernje novosti
10-től 13 százalékkal drágult a napraforgóolaj október elejétől a szerbiai boltokban - írja a Večernje novosti.

Literjéért akár 160 dinárt is kell fizetni, de a legtöbb helyen 140-150 dinárért kapni. A lap utánajárt, mi a drágulás oka. A Szerbiai Gazdasági Kamara és a kereskedelmi láncok illetékesei szerint a fő ok, hogy a napraforgó ára 25 százalékkal nőtt a terménytőzsdén egy évvel ezelőtthöz képest. Ezt a rossz hozam idézte elő világviszonylatban, és Szerbiában sem volt túl jó az idei termés.

A régióban egyébként több országban drasztikusabb étolajdrágulást tapasztalnak.

Szerbiában van elég étolaj, a boltok ellátása zavartalan - mondják az illetékesek. Évente 150-től 180 ezer tonnát állítanak elő belőle az országban, és az itteni ellátásra csupán 82 ezer tonna is elég lenne. A többit külföldön adják el.

étolaj
napraforgó
drágulás
hozam

Most

12:05

Karneváli hangulat Torontálvásárhelyen

Szebbnél szebb jelmezek, finomabbnál finomabb ételek és rengeteg mosoly volt a torontálvásárhelyi karneválon és pörköltfőző versenyen, amelyre külföldről is érkeztek vendégek. A karneválon több mint 200 gyerek öltözött jelmezbe.
11:33, Frissítve: 12:23

Zelenszkij: Súlyos a helyzet Donbaszban

Mariupol orosz fennhatóság alá került, az orosz csapatok arra készülnek, hogy Liman irányába nyomulnak tovább – jelenti az ukrán média. Andrzej Duda, lengyel államfő megérkezett Kijevbe.
10:39, Frissítve: 11:58

Testvértelepülési együttműködés

A magyarországi Őrtilos és Torontálvásárhely vezetősége testvértelepülési szerződést írt alá. A felek azt remélik, hogy az eddig is baráti kapcsolat a jövőben is gyümölcsöző lesz.

Népszerű