Ugrás a tartalomra
Pixabay/Bru-nO

Miért drágult az étolaj?

2021.04.13
22:20
2021.04.13
22:35
Forrás
Pannon RTV
Jelenleg 150 és 200 dinárt közötti összeget kell fizetni egy liter napraforgó étolajért. A szakemberek szerint a napraforgó felvásárlási árának növekedése, valamint a koronavírus járvány miatt emelkedett drasztikusan az olaj ára.
Pannon RTV

Rekord áremelkedést tapasztalhattak a vásárolók az napraforgóolaj esetében. Hivatalos információk szerint négy hónap alatt mintegy 30 dináros áremelkedést jegyeztek fel.

Pannon RTV

A szakemberek szerint a nagy áremelkedés egyik oka, hogy a nemzetközi tőzsdén megnövekedett a napraforgó felvásárlási ára. Ez pedig annak a következménye, hogy a tavalyi évben a környező országokban a vártnál gyengébb termést tudtak a gazdák betakarítani. Vajdaságban 2020-ban a kevés csapadék következtében hektáronként mindössze 1200-1800 közötti kilogrammos volt a terméshozam.. A felvásárlók pedig átlagosan 36 dinárt fizettek a napraforgó kilójáért.

Pannon RTV

Zserai Zsolt, az régió egyik legnagyobb gabonafelvásárlójának termelési igazgatója a Közügyekben elmondta, hogy Szerbiában 2020-ban kicsivel több mint 660 ezer tonna napraforgó termett, ami 100 ezer tonnával kevesebb hozamot jelent, mint 2019-ben. Az illetékesek szerint az étolaj ára mindaddig nem fog csökkenni, míg ki nem derül, hogy milyen lesz az idei termés.

napraforgóolaj
étolaj

Most

07:41

Jelentősen enyhültek a korlátozások Angliában

Jelentősen enyhültek a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.