Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Mihajlović: Szerbiában nem kell áramkorlátozásra számítani

2022.09.04
11:02
2022.09.04
16:48
Forrás
Szerbiai RTV
A tervek szerint lesz elég energiahordozó, de ennek egy részét csak behozatalból lehet fedezni, ami nagyon drága - tette hozzá az illetékes. Jó hír viszont, hogy akik spórolni tudnak a villanyárammal, azok kedvezményre számíthatnak.

Fűtőolajból 100, kőolajból pedig 60 napra elegendő tartalékokkal rendelkezik Szerbia - mondta Zorana Mihajlović. Az energiaügyi miniszter szerint azonban az árammal spórolni kell. Amennyiben sikerülne 15%-os megtakarítást elérni, akkor nem lenne szükség arra, hogy külföldről vásároljunk villanyáramot. Ha viszont ez nem sikerül, akkor a téli hónapokban behozatalra lesz szükség. Jó hír viszont, hogy több uniós országgal ellentétben, a tervek szerint Szerbiában nem kell áramkorlátozásra számítani.

Zorana Mihajlović: „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindenkinek legyen elegendő villanyárama. Minden nap arról lehet hallani, hogy például a francia miniszterelnök már most korlátozásokról beszél, az olaszok szintén, Németországban pedig ez bármelyik pillanatban már el is kezdődhet. Nagy-Britanniában is gondok vannak. Mindezek ellenére, mi azt mondtuk, hogy harcolunk, ahogy csak tudunk, annak érdekében, hogy elegendő energiahordozót biztosítsunk, legyen az elektromos vagy hőenergia. Azonban tudni kell, hogy ez az országnak több száz millió eurójába kerül.”

Több európai ország is büntetést látott elő azon felhasználók számára, akik túl sok energiát fogyasztanak - mondta Mihajlović. Szerbiában ilyen nem várható, sőt kedvezményre számíthatnak azok, akik spórolnak.

„Szerbia az egyetlen ország, amely úgy döntött, hogy egy teljesen más módon spórol. Ebben tanácsokat is adtunk, hogy a háztartások miként spórolhatnak. Pénzügyileg stimulálni fogjuk azokat, akik ebben a hónapban kevesebbet fogyasztanak, mint a tavalyi év ugyanezen hónapjában. Várjuk, hogy a Pénzügyminisztérium a villanygazdasággal közösen a jövő héten eredményekkel jelentkezzen. Más országokban viszont komoly büntetések vannak. Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban is olyan döntések születtek, amelyek be nem tartása büntetést von maga után. Mi úgy gondoljuk, hogy ez jobb mód, stimulálni kell mindenkit, hogy figyeljünk oda a villanyégőkre, klímákra és arra, hogy miként főzünk és mossuk a szennyest.”

Szerbiában a villanyáram szeptember elsejétől 6,5%-al drágult, így az átlagos kilowatt-óránkénti ára 8,14 dinár. Az első számlák a megemelt árakkal októberben érkeznek.

Zorana Mihajlović
villanyáram
kőolaj
fűtőolaj

Most

10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.
08:57, Frissítve: 09:30

Uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Napirenden szerepel az a javaslat, amely szerint az unió egy éven belül egymillió lőszerrel látná el Ukrajnát. Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy azonnali tűzszünet kell, és el kell kezdeni a béketárgyalásokat.
08:51, Frissítve: 09:54

Széchenyi és a szabadság

Ezzel a címmel szerveztek beszélgetést a VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozat keretében a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.