Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Miként lehet megakadályozni a hatalmas méhpusztulást?

2019-03-14
14:41
2019-03-14
15:59
Forrás
Pannon RTV
A tartományi kormány két év alatt 90 millió dinárral járult hozzá a méhesek fejlődéséhez. Hiába, ha a szakszerűtlen növényvédelemmel, tiltott szerhasználattal egyesek hatalmas méhpusztulást okoznak.

Szerbiában 1 millió 300 ezer méhkaptárat tartanak nyilván a felmérések szerint. Csak tavaly 12 és fél millió dollár értékben exportáltunk mézet. A Szerbiai Méhészegyesületek Szövetsége és az illetékes szervek azt kérik a növénytermesztőktől, a gyümölcsészektől, hogy dolgozzanak együtt. Szükség van továbbá a szaktanácsadásra, a növényvédelmi kezelések elvégzésére, valamint arra, hogy a felügyelőség hatásosabban lépjen fel - mondta Rodoljub Živadinović, a szövetség elnöke.

Rodoljub Živadinović, a Szerbiai Méhészegyesületek Szövetségének elnöke: „A törvényünk összhangban van az uniós előírásokkal, de a termelőink hozzáállása különbözik az uniós gazdákétól, ezen pedig változtatnunk kell. Mindenek előtt a gyümölcsészekkel szükséges az együttműködés, nekik kell megérteniük a szerepüket ebben a történetben. Ami pedig a szankciókat illeti, szerintem a jelenlegi büntetés mértéke túl alacsony ahhoz, hogy jelentős javulást tapasztaljunk. Most a felügyelőség sokkal több időt tölt a terepen, köszönve az állami szervek, azaz a növényvédelmi hatóság, a minisztérium és a miniszterelnök közbenjárásának. Ők támogatnak bennünket, megértik a problémát, így megtörténtek az első lépések a rendezés felé. De amin változtatni kell, az a büntetések mértékének megszabása.”

méhek
növényvédelem
méhészet

Most

14:33, Frissítve: 16:17

Magyar pártok az EP-választáson

Hogy áll össze az Európai Parlament? Hány képviselő van, hány a magyar? Összefoglalónkból kiderül, melyik magyar pártoknak volt képviselőjük az előző EP-ben, és melyik pártcsaládokkal dolgoztak.

Népszerű

Ebolagyanús pácienset kezelnek

Elszabadult a kongói Ebola-járvány

Megfékezhetetlenné vált a Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört Ebola-járvány, s a helyzet olyan súlyos lehet, mint a 2013-2016 közötti, három államra kiterjedő egészségügyi válság idején volt.