Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Miként lehet megakadályozni a hatalmas méhpusztulást?

2019-03-14
14:41
2019-03-14
15:59
Forrás
Pannon RTV
A tartományi kormány két év alatt 90 millió dinárral járult hozzá a méhesek fejlődéséhez. Hiába, ha a szakszerűtlen növényvédelemmel, tiltott szerhasználattal egyesek hatalmas méhpusztulást okoznak.

Szerbiában 1 millió 300 ezer méhkaptárat tartanak nyilván a felmérések szerint. Csak tavaly 12 és fél millió dollár értékben exportáltunk mézet. A Szerbiai Méhészegyesületek Szövetsége és az illetékes szervek azt kérik a növénytermesztőktől, a gyümölcsészektől, hogy dolgozzanak együtt. Szükség van továbbá a szaktanácsadásra, a növényvédelmi kezelések elvégzésére, valamint arra, hogy a felügyelőség hatásosabban lépjen fel - mondta Rodoljub Živadinović, a szövetség elnöke.

Rodoljub Živadinović, a Szerbiai Méhészegyesületek Szövetségének elnöke: „A törvényünk összhangban van az uniós előírásokkal, de a termelőink hozzáállása különbözik az uniós gazdákétól, ezen pedig változtatnunk kell. Mindenek előtt a gyümölcsészekkel szükséges az együttműködés, nekik kell megérteniük a szerepüket ebben a történetben. Ami pedig a szankciókat illeti, szerintem a jelenlegi büntetés mértéke túl alacsony ahhoz, hogy jelentős javulást tapasztaljunk. Most a felügyelőség sokkal több időt tölt a terepen, köszönve az állami szervek, azaz a növényvédelmi hatóság, a minisztérium és a miniszterelnök közbenjárásának. Ők támogatnak bennünket, megértik a problémát, így megtörténtek az első lépések a rendezés felé. De amin változtatni kell, az a büntetések mértékének megszabása.”

méhek
növényvédelem
méhészet

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.