Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Milyen évet zárnak a bánáti kertészek?

2020-10-24
14:16
2020-10-24
18:33
Forrás
Pannon RTV
A bánáti kertészek számára is közeledik a számvetés ideje az évben, amely ezúttal eltért a többitől.

A koronavírus-járvány kezdetén ugyanis sokan nem vállalták a bizonytalan kimenetelű termelést, akik maradtak, azok ugyanakkor növelték az elültetett mennyiséget. Az év sikeresnek bizonyult, most viszont sokaknak gondot okoz az kertészáru értékesítése.

Pannon RTV/Lukács Attila

A járványhelyzetben is teljes gőzzel folyik a munka Pataiék kertészetében. A vásárlók igénye szerinti mennyiségekben csomagolják a petrezselymet, paszternákot, sárgarépát, vöröshagymát, zellert. Az üzemben harmincan dolgoznak, majdnem ugyanennyien kinn a földeken szorgoskodnak. Az ezer lakosú bánáti Magyarittabén most ez a legtöbb munkást foglalkoztató létesítmény.

Pannon RTV/Lukács Attila

Markov Dragana, Szerbittabé: „Hatodik éve, hogy itt dolgozom. Ami a munkát illeti, elégedett vagyok. Igaz, hogy a legidősebbek közé tartozom, de megfelelő a munka. Nem könnyű, de nem is nehéz. Minden az ember munkaszokásától függ.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A faluban nem volt hagyománya a kertészkedésnek, amíg Patai András nem fogott bele. Fiai, Attila és Ervin is felvették a munkát és a gazdaság folyamatosan fejlődött.

Patai Attila, Magyarittabé: „Ami a termést illeti, az nagyon jó volt. Mindenben közel vagyunk a rekordtermésekhez. Igaz, hogy az időjárás nem szolgált mindig rá, és bele-bele szólt, de ami az agrotechnikát illeti, tudtunk valamit korrigálni, és elég jó ki tudtuk húzni az idei évet, ami a termelést illeti. Viszont a másik, nagyobb gondunk most az idei évben az értékesítés.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Tavasszal egy kisebb mennyiségű sárgarépát sikerült Romániába szállítani, de azóta már csak a szerbiai piacra dolgoznak: „Az árunknak a kilencven százaléka a nagyáruház-láncokban köt ki. Többek között a Lidl egyike a legnagyobb vásárlónknak. Itt most rengeteg áruról van szó, mert mindaz mellett, hogy nagy a termelésünk, az idén már sokat fel is vásároltam, ami a sárgarépát illeti meg a petrezselymet, mert nem volt egyes pillanatban elég áru. De viszont itt meg nagyon nagy kritériumok vannak a felvásárlásnál.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A járványhelyzet, illetve a külföldre való utazási korlátozások miatt az idén egy kicsit könnyebb napszámost találni - tette hozzá Patai Attila. Most csak a földeken dolgoznak a más településekről érkezett munkások. Az üzemben főleg helyiek, illetve a szomszédos szerbittabeiek végzik a munkát - mondta a vállalkozó.

kertészek
kertészet
Magyarittabé
Szerbittabé

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.