Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Milyen lesz az idei szüret?

2021.08.22
08:41
2021.08.22
18:45
Forrás
Pannon RTV
A gabonatermesztők a nagy forróság miatt már elkönyvelték a terméskiesést, de a szőlészek sem biztosak abban, hogy a nagy meleg számukra kedvező lesz. Mindeközben pedig gondot okoz a pincékben megmaradt nagy mennyiségű bor is.
Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskereki Somogyi Sándor 2005 óta egy hektáron termel szőlőt és hagyományos borkészítéssel is foglalkozik. Szőlősének a területe nagyjából állandó, de folyamatosan telepíti. „A fehér fajtáknál azt kell mondani, hogy a korai fajták sikeresebbek az idén, mint az előző években, de mondjuk rá az idei év előreláthatóan, most már az én szőlőmben, és ezen a vidéken egészen biztosan össze se lehet hasonlítani a tavalyi évhez, amely egy rekord év volt, úgy minőségben, mint mennyiségben.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Idén is hiányzott a téli csapadék, tavasszal pedig a köd, a hideg és az esőzések miatt elhúzódott a szőlő virágzása. Közben megjelentek a növénybetegségek is. „Mindenki azt mondja, hogy ez fantasztikus év lesz, azért mert annyi napsütés, annyi meleg. A napsütés igen. Fényigényes növény a szőlő. Ámbár tévhit az, hogy a magas hőmérséklet segít neki. 30 Celsius fok fölött a szőlő, mint sok más növény is, semmit nem csinál. Tehát a sztómák becsukódnak a levélen és nem csinál semmit. Éjjel van egy folyamat, akkor meg kellene a fény.”

Somogyi Sándor testes borokat készít, amelyeket legalább két évig tart a pincében. Az utóbbi időben azonban rengeteg bora felgyülemlett, emiatt idén még az is lehet, hogy árulni fogja a szőlőt.

szüret
szőlő
bor
szőlész
szőlészet
időjárás

Most

16:13, Frissítve: 16:27

Mire figyeljünk két keréken?

Egyre több motorost csábít az utakra a nyárias időjárás. Ez pedig akarva akaratlanul magával vonzza azon balesetek számának növekedését, amelyekhez közük van a motorosoknak.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.