Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Milyen termést hoznak idén a vajdasági szőlődűnék?

2021.03.09
19:31
2021.03.09
23:52
Forrás
Pannon RTV
Megkezdődtek a munkálatok a szőlőültetvényeken, a Vince-napi, majd ezt követte a Mátyás-napi vesszővágás. A borászok elmondása szerint mindig is nehéz volt ez a szakma, mert mindenki számára mást jelent a jó bor.
Pannon RTV/Apczi Jenő

A horgosi Bálint Pincészetnél is megkezdték a szőlő metszését. Ákos és családja 2000-ben kezdett szőlőműveléssel foglalkozni, majd 2010 óta bejegyzett borászként szerepelnek a piacon. Egész más íz világot képviselnek, mint a szerémségi borok. Boraik könnyedebbek, elmondásuk szerint jobban itatják magukat. Legkeresettebb a kövidinka szőlőfajta, amely a még török hódoltság alatti időkből származik. Bálint Ákos pincészete ezt kissé újragondolta és reduktívan készíti, vagyis kizárják a levegőt, fahordók helyett rozsdamentes fémből készült tartályokban érlelik a borokat. Négy hektáron termesztenek borszőlőket, és csak saját termésből készítik az ízletes borokat. Viszont ahhoz, hogy egy bor finom legyen, fontos minőségi szőlőt termelni.

A finom és édes szőlőből pedig elkészül a jó bor, amit a Sagmaister Ernő magyarkanizsai borász pincében, fahordókban tárol. A jó pince biztosítja a bor készítéséhez, érleléséhez és tárolásához szükséges ideális körülményeket. A tiszta, kizárólag borok számára használatos pincékben a bor és a pince sajátságos mikroklímája egymásra hatnak, egymást formálják. Itt őshonos szőlőfajtákból készült borok találhatóak meg 2017 és 2020-as évjárattal. Alacsony hozammal és adalékanyagok mellőzésével készülnek a borok a minőség és természetesség jegyében.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Vajdaságban a generációváltással nem jött utánpótlás, kiöregedtek a gazdák, nem volt, aki folytassa tovább, mert a szőlészet, borászat rengeteg munkát, sok kézimunkát, időt, önfeláldozást igényel, és a fiatalok erre nem igazán kaphatóak - mondta Amstadt Tamás borász a Pannon RTV Közügyek című hírháttérműsorában. Hozzátette, a gazdák próbálják visszahozni a régi, hagyományos fajtákat, mint a mi vidékünkön a kövidinkát, de sajnos ennek a piacát nagyon nehéz megtalálni, mert a népszerűbb fajtákat sokkal könnyebb eladni. A marketing az eladásokban nem mutatkozott meg, hogy a kövidinkát piacra lehetne dobni nagyobb mennyiségben.

bor
borászat
szőlő
ültetvény
pincészet
Bálint Pincészet
Horgos

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű